1 MAYIS BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜNDE ONBİNLER ALANLARDAYDI

01.05.2015

Emekçiler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü Türkiye genelinde alanlarda coşkuyla kutlarken, 1 Mayıs alanı Taksim yine kapalıydı.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü birçok kentte alanlarda kutlandı. Ülke genelinde düzenlenen mitinglerde atılan sloganlar, taşınan pankart ve dövizlerle AKP’nin baskıcı ve emek düşmanı politikaları protesto edildi.

Ankara

Ankara’da Tren Garı önünde toplanan 30 bine yakın kişi, Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. Ankara’da son yılların en kitlesel eylemi olan 1 Mayıs kutlamasında taşeronlaşma, işçi cinayetleri, yolsuzluklar, Cumhurbaşkanlığı sarayının maliyeti protestoların ortak noktasıydı. 1 Mayıs 1977’te Taksim’de ve Gezi direnişi sırasında hayatını kaybedenlerin anılmasıyla başlayan mitingde, Soma’dan maden işçisi Arif Şengül, “Biz Soma’da hala aynı sorunları yaşıyoruz. Hala daha çok kar için üretim zorlaması var. Yüzlerce kişi işten çıkarıldı” diye konuştu.

İzmir

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinge binlerce İzmirlinin yanı sıra Soma’dan madenciler ve madenci aileleri de katıldı. “Unutma, Unutturma, SOMA” yazılı pankartın asıldığı kürsüde, Soma katliamında oğlunu yitiren İsmail Çolak bir konuşma yaptı. Miting konuşmaların ardından Suavi konseri ile devam etti.

Eskişehir

Eskişehir'de etkili olan sağanak yağışa rağmen 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin düzenleyicisi olduğu miting Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirildi.

TMMOB Eskişehir birimleri Sakarya Caddesi’nde toplanarak TMMOB pankartının arkasında Sıhhiye Meydanı’na kadar yürüdü. Miting yapılan konuşmaların ardından Moğollar konseri ile sona erdi.

TMMOB’den coşkulu katılım

Türkiye genelinde bayram havasında geçen 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne TMMOB üyeleri de geniş katılım gösterdi. 1 Mayıs Adana, Antalya, Artvin, Batman, Edirne, Denizli, Hatay, Kocaeli, Kırıkkale, Kırklareli Lüleburgaz, Mersin, Tekirdağ, Van, Zonguldak ve birçok kentte kutlandı.

İstanbul’da OHAL Uygulaması

Türkiye genelinde emekçilerin coşkuyla kutladığı 1 Mayıs’ta, Taksim yine emekçiye yasaktı. İstanbul’da adeta olağanüstü hal uygulamasıyla kentin her iki yakasında yollar kapatılıp ulaşım araçları iptal edildi. Tüm ülkede bayram havasında geçen 1 Mayıs, İstanbullulara zulüm olarak yaşatıldı. Ellerinde karanfillerle yola çıkan emekçiler, yine gaz bombaları ve TOMA’larla karşılaştılar.  Kullanılan orantısız güç sonucu çok sayıda kişi yaralandı, 350 civarında kişi gözaltına alındı.