BİR NAFİLE ÇABA: TMMOB AKP’YE TESLİM OLMAZ

27.01.2015

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB Yasası değişikliğini içeren torba yasada yapılan son düzenlemeler üzerine 28 Ocak 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

BİR NAFİLE ÇABA:
TMMOB AKP’YE TESLİM OLMAZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, içinde Birliğimiz TMMOB’nin kuruluş yasasını da içeren “3194 sayılı İmar Yasası ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” taslağına son şeklini vermiş.

Yasa taslağı, imar, doğal varlıklar ve TMMOB üzerine kurulmuş. TMMOB’nin, ülke mülkü ve doğal varlıklar ile bir arada ele alınması manidardır. Rant üzerinden yükselen siyasetin önünde TMMOB’yi görmeleri de bizim haklılığımızın kabulü anlamına gelmektedir ki, bu bizim için onurdur.

AKP’nin yeniden düzenlediği torba yasa taslağı içinde; 3194 sayılı İmar Kanunu, 5543 sayılı İskan Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 6235 sayılı TMMOB Kanunu’ndaki değişiklikler bulunuyor. Taslak Torba Yasa, toplam 27 maddeden oluşmakta ve bunun 8 maddesi TMMOB Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörmektedir. Söz konusu 8 madde TMMOB’nin tümüyle etkisizleştirilip,  işlevsizleştirilmesi için yeterli değişikliği içermektedir.

Bu taslağa göre;

• Odaların tüm şube ve temsilcilikleri lağvedilmekte, il bazında 50 kişiye ulaşan meslekler“il odası” kurabilmektedir. 50 sayısını bulamayan meslekler ise örgütsüz kalmaktadır.

• TMMOB’nin kuruluş yasasındaki amaç maddesi, tescilli büroları denetlemeyle sınırlandırılmıştır. Yani, TMMOB mühendis, mimar, şehir plancısı gerçek kişilerin değil büroların örgütü haline dönüştürülmüştür.

• TMMOB ve Odaların idari özerkliği yok edilmiş, Birlik ve Odaların yönetmeliklerinin hayat bulabilmesi için Bakanlığın olumlu görüşü kurucu unsur olarak düzenlenmiştir. Bakanlığın olumlu görüşüne riayet edilmediği durumda ise yönetmeliklerin Bakanlıkça re’sen yayımlanacağı belirtilmektedir. Bu garabeti kamu yönetimi bilimi ve hukuka uygun gerekçelerle izah etmek mümkün görünmemektedir.

• Önerilen nispi temsil sistemi ise demokrasiye inançtan değil, yönetilemez bir örgüt yaratmaya yönelik olup, bu değişikliğe de başka anlam yüklemek yanlış bir değerlendirme olacaktır.

• Onur kurullarınca verilen ve Yüksek Onur Kurulunca onaylanan “meslekten ihraç” kararları ise bakanlığın onayına tabi kılınmıştır. Bakanlık, disiplin amiri olmayı da uygun görmüştür.

TMMOB Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikler; bu ülkenin mühendislerinin, mimarlarının ve şehir plancılarının ve onların örgütü TMMOB’nin, kısacası bizim talebimiz değildir. AKP’nin niyeti, yasamızda yapacağı değişiklikler ile bir türlü arka bahçesi yapamadığı örgütümüzü parçalayarak, bölerek güçsüzleştirmek ve etkisizleştirmektir, “Kral Çıplak” dememizi engellemektir.

19. yüzyılda terk edilen “kral zarar vermez” ilkesine dönen, yani yönetsel sorumluluktan kendini vareste kılan bir yönetimle karşı karşıya bulunmaktayız. Sorun yalnızca TMMOB’nin derdest edilmesi değil, ülkenin derdest edilmesidir. Bu hepimizin sorunudur, çözümünde de herkesin katkısı olması gerektiğini tarih öğretmiştir.

Bizi “Padişahım çok yaşa” diyenlerin safına sokmak için uğraşanlara karşı, “TMMOB’yi teslim almak” için uğraşanlara karşı mücadelemizi duraksamadan, hiçbir geri adım atmadan daha da geliştirerek büyüteceğiz.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı