DANIŞTAY, SAHTE İMZALI ÇED RAPORU KONUSUNDA BİRLİĞİMİZİN İTİRAZINI KABUL ETTİ

20.07.2017

Mersin’in Gülnar İlçesi sınırlarında yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının sahte imzayla düzenlendiğinin ispatlanması üzerine Raporu hazırlayan firmanın yeterlik belgesinin iptal edilmesine yönelik davamızı “ehliyet yönünden” reddeden Ankara 3. İdare Mahkemesinin kararı Danıştay Ondördüncü Dairesi tarafından hukuka aykırı bulunarak bozuldu.

Bilindiği gibi Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ait ÇED Raporları 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilerek, nükleer enerji santrali yatırımı onaylanmıştı. Birliğimiz tarafından yapılan incelemede, ÇED raporunda yer alan imzaların ismi zikredilen nükleer enerji mühendislerine ait olmadığını fark edilmesi üzerine, bu imzalar üzerinde kriminal inceleme yaptırılarak, imzaların sahte olduğu ortaya çıkartılmıştı.

İmzaların sahte çıkması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Nükleer Güç Santraline onay verilmesine neden olan ÇED Raporunu hazırlayan mühendislik firmasının yeterlik belgesinin ve olumlu ÇED kararının iptali istemiyle başvuru yapılmıştı. Bakanlığın bu talebimizi reddetmesi üzerine işlemin iptali için idare mahkemesine dava açılmıştı. Davaya bakan mahkeme Birliğimizin söz konusu işleme taraf olmadığı gerekçesiyle “Ehliyet yönünden” reddedilmişti. Ret kararına ilişkin yaptığımız temyiz başvurusu Danıştay Ondördüncü Dairesi tarafından görüldü. Görülen dava sonucunda, TMMOB Kanunu’nda ve Anayasa’da yer alan hükümler gereği, Birliğimizin amacı ve faaliyet alanı ile dava konusu işlemin doğrudan ilişkili olduğu, dolayısıyla dava açma ehliyetimizin olduğu, bu nedenle de İdare Mahkemesinin ehliyet yönünden reddetme kararının hukuka aykırı bulunduğu kararı verildi.

TMMOB olarak üyelerimizin haklarını ve mesleğimizin onurunu korumaya, doğanın talan edilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.