FMO: HERKESİN GÜVENLİ VE SAĞLIKLI ORTAMLARDA ÇALIŞMASI, TÜM ÇALIŞANLARIN HAKKIDIR

07.05.2020

TMMOB Fizik Mühendisleri Odası İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Haftası nedeniyle “Herkesin güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışması, tüm çalışanların hakkıdır” başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

Fiziksel Etkenler, İşçi Sağlığı ve Güvenliğini En Fazla Etkileyen Faktörlerdir

Ülkemizde, 1987 yılından beri her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" olarak kutlanmaktadır. Ancak, ülkemizde ve dünyada yaşanan Koronavirüs (COVID-19) pandemisi nedeniyle bu yılki etkinlikler, açıklama ve internet üzerinden yapılan söyleşiler ile gerçekleşmektedir.

İş yerinde araç-gereç, makine, kimyasal madde, sıcak, soğuk, gürültü, titreşim, radyasyon, aydınlatma, ergonomi gibi fiziksel faktörler, çalışan sağlığını etkilemektedir. Bu tehlikeler sonucunda, iş kazaları ve meslek hastalıkları yaşanmaktadır.

Günümüz koşullarında, yukarıda sayılan bu faktörlere, COVID-19 salgını da eklenmiş, yeterli önlem alınmadan, gerekli sosyal mesafe kuralları gözetilmeden, uygun olmayan koşullarda çalıştırılan işçilerin hayatları tehlikeye atılmaktadır.

Sanayileşme ve kalkınmanın bedeli, hiçbir zaman, iyi eğitilmemiş, yeterli derecede beslenemeyen, iş kazaları ve meslek hastalıklarından gereği gibi korunamayan, işini kaybetme korkusu yaşayan, örgütlenmeleri engellenen, sosyal güvenliğinden endişe eden bireyler yaratmak; kısaca insanın refahı, mutluluğu, sağlığı ve güvenliğinden ödün vermek olmamalıdır.

Ülkemizde her gün iş kazası sonucu dört kişi hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde %98’i önlenebilirdir. Ancak, buna rağmen gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı maalesef birçok insan hayatını kaybetmektedir.

İş yerlerinde “ÖNCE İNSAN, ÖNCE SAĞLIK, ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ” anlayışı ile hareket edilerek, tüm süreçlerde birinci önceliğin İSG’ye verilerek, bu bilincin oluşturulması mutlaka sağlanmalıdır. Çalışma yaşamının iyileştirilmesi ve iş barışının sağlanması için, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi elzemdir.

FMO olarak, her yıl düzenli bir biçimde gerçekleştirdiğimiz “İş Sağlığı ve Güvenliği Fiziksel Etkenler Sempozyumu”nun sekizincisini, şartların uygun olmaması sebebiyle bu yıl ileriki bir tarihte gerçekleştirmeyi planlamaktayız.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bu yılki temayı Covid-19 ile mücadele çerçevesinde "Salgını Durdurun: İş Sağlığı ve Güvenliği Hayat Kurtarabilir" olarak belirledi. İçinde bulunduğumuz süreç, sağlıklı yaşam, sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma ile nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşabilmenin temel insani hak olması gerektiğini, ülkemize ve dünyaya bir kez daha göstermiş, yapılacak yasal düzenlemelerin bu haklar üzerinden yeniden değerlendirilmesinin önemini ve zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

FMO Yönetim Kurulu