GENÇ-İMO 8.ÖĞRENCİ MECLİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ

24.04.2015

Antalya`da 14-15 Mart tarihlerinde toplanan genç-İMO 8.Öğrenci Meclisi sonuç bildirgesi yayımlandı.

GENÇ-İMO 8.ÖĞRENCİ MECLİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ

genç-İMO 8.Öğrenci Meclisi gündeme dair konuları konuşmak ve 8.Dönem Öğrenci Konseyini belirlemek amacıyla 14-15 Mart tarihlerinde Antalya`da toplandı. Meclis gündeminde genç-İMO örgütlenmesi, YÖK-Üniversiteler ve Mühendislik eğitimi, İşçi sağlığı ve iş güvenliği, Kent çevre ve ekoloji son olarak TMMOB Torba Yasası ve Demokrasi konuları işlendi. Her konu başlığında 7.Dönem Öğrenci Konseyinden üyeler sunum yaptıktan sonra, serbest kürsüde katılımcılar kendi fikirlerini ve çözüm yollarını ifade ettiler. Meclis sonunda oluşturulan sonuç bildirgesi aşağıdaki gibidir ;

-      Genç-İMO ailesi gün geçerek büyümekte ve yarının genç mühendis adayları günümüz koşullarında genç-İMO ilkelerini savunarak toplumcu mühendislik algısını yaymaya devam etmektedir.

-      Örgütlenme kapsamında şube ve öğrenci ilişkilerinin önemine vurgu yapılarak, bu bağların daha da güçlenmesi ve kalıcı olması, örgütün geleceği ve faaliyetleri için önem arz etmektedir.

-      Genç-İMO ailesine katılan yeni arkadaşların yerel faaliyetlere katılması ve görev alması,  farkındalık süreçlerin artırılması için çaba gösterilmelidir.

-      Bilimsel ve özerk üniversitenin  önündeki en büyük engelin YÖK olduğu belirtilerek, üniversitelerin birer ticari kurum işletmesi mantığından çıkarak bilimin ve aklın öncülüğünde gelişimlerini sağlamaları gerekmektedir.

-      Öğrencilerin müşteri gibi gören anlayışa karşı duran genç-İMO örgütü, bugün ve bundan sonraki süreçte de eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitimi savunmaya devam edecektir.

-      Uzun bir mücadele sonucu kazanılan parasız eğitim hakkımız, katlamalı harç gibi soygunvari bir sistemle tekrar elimizden alınmaya çalışılmakta ve siyasi yapılanmalar öğrencileri maddi olarak baskı altına almaktadır.

-     Üniversitelerde rektörlük ve YÖK eliyle oluşturulan antidemokratik yönetim ve öğrenciler üzerinde oluşturulan baskı rejimi son bulmalı, üniversite öğrencileri özgür düşüncelerini her ortamda ifade edebilmelidirler.

-      Üniversite öğrencilerinin staj süresince uğradıkları sömürü düzeni son bulmalı, üniversitelerde altı doldurulmamış eksik akademik kadrolarla verilen eğitim bir işsiz ordusu yaratmaktadır.

-      İşçi ölümlerinin en fazla olduğu sektörün inşaat sektörü olduğu düşünülürse inşaat mühendislerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda büyük sorumluluk altında olduğu belirtilmiştir. Yaşanan facialardan ders çıkarılmalı özelleştirmeler iptal edilmeli, madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans ile her türlü güvencesiz çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır.

-      Kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı bir şekilde amacına uygun olarak işletilmesi, halkların yaşadığı yerlerden uzaklaştırılmaması yani yerinde dönüşüm ve alanların ranta açılmaması gerekmektedir.

-      Siyasi iktidarın TMMOB`yi güçsüzleştirme, işlevsizleştirme ve üye oda ilişkilerinin zayıflatmak amacı ile çıkarmayı planladığı TMMOB torba yasasına karşı, genç-İMO birliği ile beraber mücadele etmeye devam edecektir.

-      Genç-İMO, TMMOB`nin tarihinde çok önemli bir yer tutan Teoman Öztürk`ün söylediği gibi Bilimi ve Tekniği halkın yararına kullanılması şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.