GIDAMO: DİKKAT EDELİM, BAYRAMIMIZ ZEHİR OLMASIN...

25.07.2014

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, şekerleme, çikolata, lokum, tatlı vb. ürünlerin satın alınması ve tüketilmesine ilişkin 25 Temmuz 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Ramazan Bayramının yaklaştığı bu günlerde şekerleme, çikolata, lokum, tatlı vb. ürünlerin satın alınmasında ve bol ikramlı Bayram sofralarında gıdaların tüketilmesinde, dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

Gıda maddelerini satın alırken ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmeli, hasarlı ve yıpranmış ambalajı olan ürünler ile son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olan ürünler satın alınmamalıdır. Ürünlerin etiket bilgilerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığı kontrol edilmeli, ürün üzerinde belirtilen saklama şartları hem satış yerinde aranmalı hem de tüketici bu şartları ürünleri evine götürdüğünde kendisi de sağlamalıdır.

Şekerleme ürünlerinin bileşiminde katkı maddesi olarak yer alan renklendiricilerin mevzuatta belirtilen sınırlarda kullanıldığına ve insan sağlığı açısından sakınca oluşturan, kullanımına izin verilmeyen bazı katkı maddelerinin üründe bulunmadığına emin olmak için üretim izni olan ürünlerin satın alınmasına özen gösterilmesi son derece önemlidir.

Marketlerde ambalajsız, dökme olarak satılmakta olan ürünlerin korunmuş olmasına, cam bölmeler içinde yer almasına ve satış elemanlarının eldiven kullanıyor olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda kanserojen etkilerinin görülebileceğini unutmamak gerekir. Hijyenik olmayan koşullarda, sokakta satılan şeker, çikolata, tatlı gibi ürünler ile üretim iznine ilişkin bilgi içermeyen ve maliyetinin çok altında satışa sunulan ürünler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir.

Havaların sıcak geçmesi sebebiyle metabolizmada yaşanan su kaybı ve Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle değişikliğe uğrayan yeme düzeni göz önüne alınarak;  Bayramda, aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler mümkün olduğu kadar küçük porsiyonlar halinde tüketilmeye başlanmalıdır.  Gıda maddeleri sadece tüketilebilecek miktarlarda satın alınmalı ve hazırlamalı, israftan kaçınılmalıdır.

Özellikle, gıda güvenliğine yönelik tartışmaların daha çok gündeme geldiği Bayramlarda, denetim konusunda sorunların yaşanması, toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden ilgili kurumların, resmi denetimlerini yeterli sıklıkta yapması gerekmektedir.

Bayram ziyaretine giderken trafik kurallarına her zamankinden daha fazla riayet etmenin ve emniyet kemeri kullanmanın hayat kurtardığını da vurgulamak isteriz.   Bayramda hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabah çıkılması, yorgun ve uykusuz şekilde araç kullanılmaması, yolculuk boyunca mutlaka mola verilmesi, çocuklar için güvenlik koltuğu kullanılması ve trafikte acele edilmemesi, Bayram ziyaretine gittiğimiz dost ve akrabalarımıza güvenli bir şekilde ulaşmamızı sağlayacaktır.  

Irak, Suriye ve Filistin`de yaşanmakta olan insanlık dramları nedeniyle buruk bir Ramazan Bayramı geçireceğiz. Yaraların sarıldığı, çocukların ölmediği dostluk ve huzur içinde yaşanan günlerin bir an önce gelmesini diler, herkesin bayramını kutlarız.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu