HKMO: KIYILARIN TALANINA HUKUKİ ZEMİN SAĞLAYAN DÜZENLEMENİN İPTALİ İSTEMİYLE DAVA AÇTIK

19.07.2022

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 18 Temmuz 2022 tarihinde 'Kıyıların Talanına Hukuki Zemin Sağlayan Düzenlemenin İptali İstemiyle Dava Açtık' başlıklı bir bildiri yayımladı.

16.04.2022 tarih ve 31811 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 9’uncu maddesine eklenen bent ile birlikte kıyıların kullanımına istisnalar getirilmiş ve kıyılarda özel yapılaşmaların önü açılmıştı.

Meskûn olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanların, turizm işletmesi belgesi almış bazı yapıların bulunduğu kıyı alanların ve mevcut kıyı çizgilerine yapılan itirazların teknik raporla yeni bir kıyı çizgisi tespiti yapılan kıyıların istisna sayılmasını düzenleyen Yönetmelik değişikliği ile kıyıların özel mülke dönüştürülmesinin ve halka kapatılmasının gündeme geldiğine ve bu değişiklikle kıyılarda yeni yapılaşmanın önü açılarak mevcut kaçak yapılaşmaların da kıyı kenar çizgisi değişikliği ile hukuki zemine oturtulmasının sağlanacağına dikkat çektiğimiz basın açıklamamızda (İlgili basın açıklamasına ulaşmak için https://www.hkmo.org.tr/sayfa/detay/2/100791/yonetmeli%CC%87k-degi%CC%87si%CC%87kli%CC%87gi%CC%87-i%CC%87le-kiyilarin-talanina-hukuki%CC%87-zemi%CC%87n-saglaniyor!) getirilen düzenlemenin iptal edilmesi gerektiğini ifade ederek bu konuda gerekli hukuki girişimleri başlatacağımızı belirtmiştik.

Söz konusu düzenlemenin iptal edilmemesi dolayısıyla Anayasa’nın 43’üncü maddesine, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na ve kamu yararına aykırı olan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin altıncı fıkrasına eklenen (f) bendinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve akabinde iptali istemiyle Danıştay’da dava açtığımızı üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak kamu yararını gözetmeye ve bu amaçla gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulunmaya devam edeceğimizi yineleyerek açtığımız dava ile ilgili yaşanacak süreçler hakkında bilgilendirmelerde bulunacağımızı belirtiriz.

TMMOB

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası