İMO: KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 80.YILINI KUTLUYORUZ

18.04.2020

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümü nedeniyle 18 Nisan 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 80.YILINI KUTLUYORUZ

KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILARAK ÜLKEMİZ ÜRETİMDEN KOPARTILMIŞ; BUGÜN SAMAN, NOHUT VE ET İTHAL EDER BİR HALE GELMİŞTİR

Sanayisi gelişmeyen ve tarımı ilkel düzeyde yapılan ülkemizde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve önemli bir eğitimci olan İsmail Hakkı Tonguç; "Kendi eğitimcilerimiz, kendi eğitim modelimizi ve aydınlık geleceğimizi yaratabilirler" diyerek 17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitülerini kurmuşlardır.

Köy Enstitüleri`nde "İş için, iş içinde, işle eğitim" anlayışı benimsenmiştir. Bozkırlardan gelen kız ve erkek çocukları öğretmen olarak yetiştirilip köylere gönderilmiştir. Okullarında tarım ve inşaat işleri de yapan öğrenciler, Enstitü binalarını kendileri yapmışlardır.

Bugün staj yapacakları bir inşaat bulamayan ve inşaat mühendisi diploması veren bir öğretim sistemini düşününce, Köy Enstitüleri`ni kuranları saygı ve sevgiyle anmak gerekli oluyor.

Köy Enstitüleri gerçekçi bir planlama ve imece usulüyle çalışarak imkansız denilenleri kısa bir süre içinde başarmıştır. "İki el, bir elin yaptığından fazlasını yapar" anlayışıyla dayanışmayı büyütmüşlerdir. Bu anlayışla yetişen öğrenciler gittikleri köylerde toprağı işlemiş ve toprağa can vermişlerdir. Ezberci olmak yerine sormuş, soruşturmuş ve eleştirmişlerdir. Ayrıca araştırma ve incelemeye önem vermişlerdir. Bilim ve bilgi dışı olan her şeyi reddetmişler, aklı ön plana çıkararak toplumsal aydınlanmayı sağlamışlardır. Ayrıca Köy Enstitü`lü öğrenciler edebiyat, resim, müzik ve sanat alanında da önemli bir eğitim almışlardır. Aralarından çok değerli kültür ve sanat insanları yetişmiş, ülkemizin toplumsal yaşamının farklılaşmasına katkı sağlamışlardır. 

Kız ve erkek çocuklarının okuyarak çevrelerini aydınlatmışlardır. Ayrıca demokrasi ve özgürlük alanlarının gelişmesine önemli ölçüde katkı yapmışlardır. Toplumsal yaşamdaki farklılaşmayı gören egemen ve gerici çevreler, yalan ve yanlış bir dizi bilgi üreterek Köy Enstitülerinin kapatılmasını sağlamışlardır.

Köy Enstitüleri`nin kapatılmış olması ülkemizi modern, bilimsel ve çağdaş bir eğitim sisteminden giderek uzaklaştırmıştır. Bugün az gelişmiş bir ülke olarak samanı bile dışarıdan alan bir ülke haline geldik.

Başta Köy Enstitülerini kuran dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere, Köy Enstitüleri`ne emeği geçen tüm eğitimcileri sevgi ve saygıyla anıyoruz...17.04.2020

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI
CEMAL GÖKÇE