İMO: MESLEK ODALARI OLARAK TOPLUM YARARINI ÖNE ALAN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ

10.05.2020

TMMOB İnşaat Mühendsileri Odası Cumhurbaşkanı'nın "meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirilmesi" konusundaki açıklamalarına ilişkin 8 Mayıs 2020 tarihinde bir açıklama yaptı.

MESLEK ODALARI OLARAK TOPLUM YARARINI ÖNE ALAN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan yaptığı bir konuşmada; Ankara Barosu, Tabip Odaları ve Anayasa`nın 135. maddesi uyarınca kurulmuş olan meslek odalarını gündeme getirerek bunların seçim sistemlerinin ve diğer mevzuatlarının değiştirileceğini ifade etmiştir.

Önceki yıllarda da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinden duyulan rahatsızlık birçok Kez gündeme getirilmiş, yasa taslakları hazırlanmıştır.

Odamız ve diğer meslek odalarına üye olmanın tek koşulu ilgili uzmanlık alanında diploma almış olmaktır. Bu koşulu sağlayan her mühendis, mimar ve şehir plancıları Odalarına üye olabilirler.

Meslek Odaları Anayasal kuruluşlardır. Mesleki faaliyetlerinin yanında, yapılan tüm yatırımları izleyerek kamu yararı sağlayıp sağlamadıklarına bakarak düşüncelerini açıklarlar. Bu nedenle düşüncelerini açıklamış olmaları değil, açıklamamaları Anayasal ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmedikleri anlamına gelir, görevlerini hakkıyla yapmamış olurlar.

Açıklıkla belirtmek isteriz ki meslek odalarının seçimleri en tartışmasız ve şaibesiz seçimlerdir. Hakim gözetimi ve denetiminde yapılır. İsteyen herkes aday olabilir. Adaylar düşüncelerini ve yapacaklarını açıklarlar. Uygun görülen grup ve adaylar seçilerek iki yıllık bir süre için şube ve oda merkezini yönetirler. Açıktır ki bu seçimlerde birçok grup ve kişi yönetime talip olur ve yarışır.

İnşaat Mühendisleri Odası da; İnşaat Mühendisliği Eğitimi başta olmak üzere, yapı denetimi, yol, köprü, tünel, baraj, konut binaları, zemin, kıyı ve su yapıları, inşaat yönetimi ve benzeri konularla ilgili olarak çalışmalar yapar, düşüncelerini açıklar. Öncelikle yapılan işlerin kamu yararı sağlayıp sağlamadığına, sonrada yapılanların öncelikli olup olmamasına bakarlar. İhtiyaç temelli mi, yoksa rant temelli mi olup olmadığı değerlendirilir.

Çalışmalarımız yasa ve yönetmeliklerle kamusal, hukuksal hükümlere bağlanmıştır. Sürekli olarak gündeme getirilen mevzuat değişikliği girişimleri, meslek odalarının özerk yapılarını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu özerk yapılar ortadan kaldırılarak ilgili bakanlıkların bir genel müdürlüğü haline getirmek istenmektedir.

Oysa bugün ülkemizde yapılması gereken mühendislik, mimarlık, şehir planlaması örgütlerini hedef haline getirmek yerine; evrensel norm ve ilkeleri demokratik bir şekilde benimsemek, yerleştirmek ve geliştirmektir.

Bizler, meslek disiplinlerimize yönelik tasfiye edici politikaların ülkemiz ve halkımızın yararına olmadığını görüyoruz. Daha nitelikli mühendislik hizmetleri üretilmesinin kapalı olan önü açılacağına, daha da kapatılmak isteniyor.

Güvenli çalışma yaşamı olmazsa olmazlarımızdır. Ayrıca sosyal hukuk devleti, planlama, sanayileşme, kalkınma, kamu yararı, nitelikli yapı denetimi ve güvenli çalışma yaşamının sağlanması ertelenemez bir görevdir.

Gelin daha iyi bir mühendislik hizmetinin nasıl yapılacağını; depremden, su ve sel baskınlarından, çığ düşmesinden nasıl korunacağımızı konuşalım.

Bizler, ülkemizin en karanlık ve baskıcı dönemlerinde bile Mesleki-bilimsel-teknik doğruları ve kamu yararını dikkate alarak çalışmalarımızı sürdürdük. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bundan sonra da, Anayasa ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası uyarınca çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, antidemokratik uygulamalara karşı durarak kamu yararını öne alarak çalışmalar yapacağımızın bilinmesini istiyoruz.

CEMAL GÖKÇE
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI