İMO: TMMOB ÜYELERİNE KARŞI UYGULANAN POLİS ŞİDDETİNİ KINIYORUZ

19.12.2014

İnşaat Mühendisleri Odası, polisin TMMOB üyelerine saldırısı nedeniyle 18 Aralık 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB ÜYELERİNE KARŞI UYGULANAN POLİS ŞİDDETİNİ KINIYORUZ

Siyasi iktidar akıl almaz bir tutum içerisinde bulunuyor.  En küçük ve en demokratik gösteri bile polis şiddetiyle dağıtılıyor. Bunun son örmeği bugün Ankara’da yaşandı. Ankara’da Güvenpark’ta bir araya gelen TMMOB üyeleri polis şiddetiyle dağıtılmak istendi. Ankara polisi anlaşılmaz bir biçimde basın açıklamasına izin vermek istemedi, kalabalığa gaz ve coplarla müdahale etti.

18 Aralık 2014 tarihinde aralarında TMMOB Yasası’nın da bulunduğu 13 yasada değişiklik yapan “3194 Sayılı İmar Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Tasarısı hakkında görüşlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmek ve aynı zamanda kamuoyuyla paylaşmak için Ankara Güvenpark’ta bir araya gelen TMMOB üyelerinin basın açıklaması yapmasına polisin izin vermemesini, mühendislere, mimarlara ve şehir plancılarına şiddet kullanmasını kınıyoruz. En temel demokratik hakkın kullanılmasına karşı devletin tutumunu, demokrasi, insan hakları bağlamında son derece kaygı verici bulduğumuzu duyuruyoruz.

Barışçıl bir gösteri için toplanan TMMOB üyelerinin gaza, copa, yerlerde sürüklenmeye maruz bırakılmasını siyasi iktidarın bir ayıbı olarak görüyoruz.

Gelişmiş demokrasilerde vatandaşlar, siyasi iktidarın karar ve tasarruflarına karşı sokağa çıkıp tepkisini barışçıl bir şekilde gösterebilir. Bu, temel insan hakları arasında yer alır ve güvencesi bizzat kamu idaresinin kendisidir. Oysa ülkemizde, barışçıl demokratik hakkın kullanımı devletin kolluk güçleri tarafından engellenmekte, polis vatandaşına şiddet uygulamaktadır.

Yapılmak istenen açıktır. Tepkisiz, itiraz etmeyen, hakkını aramayan, soru sormayan bir toplum yaratılmak amaçlanmaktır. Gezi eylemleri sırasında ayyuka varan ve pek çok gencimizin ölümüyle, yaralanmasıyla devam eden polis şiddeti hemen her fırsatta yeniden yaşatılmakta, hak aramak, tepki göstermek gibi sıradan demokratik girişimler ülkemizde bedel ödemek anlamına gelmektedir.

60 yıllık meslek örgütü olan TMMOB, üyelerinin dayanışmasıyla bu saldırılara direnmesini bilecek, yasa değişikliğine izin vermeyecek, kamusal ve toplumsal yararı savunmaya devam edecektir.