İSTANBUL İKK’DAN FATİH BELEDİYESİ’NDEKİ SÜRGÜNLER ÜZERİNE AÇIKLAMA

01.01.2015

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, AKP iktidarının tasfiye ve sürgün politikasının yansıması olan Fatih Yedikule hayvan barınağındaki sürgünlere ilişkin olarak 30 Aralık 2014 tarihinde TÜMBEL-SEN 1 No`lu Şube ile ortak açıklama yaptı.

Fatih Belediyesi‘nin çalışanlar üzerindeki baskı, şiddet, görev yeri değişikliği ve sürgünler bir devamı olarak, belediyeye bağlı Yedikule Hayvan Barınağı; sendikal ve demokratik mücadele içinde bulunan kamu emekçileri için sürgün yeri haline getirilmekte, meslek odalarımızın ve KESK` e bağlı Tüm Bel-Sen üyeleri, hayvan barınağında ‘Geçici görevlendirme` ye tabi tutularak sürekli mobbing`e uğratılmaktadırlar. Çok farklı kadrolarda görev yapan üyelerimiz, haksız, hukuksuz ve afakî gerekçelerle Yedikule Hayvan Barınağına sürgün edilmiştir. Bu yolla sendikadan istifaya, emekli olmaya ve başka kurumlara gitmeleri için zorlanma yapılmakta ve keyfi soruşturmalara da tabi tutulmaktadırlar.

Belediye de keyfi sürgünler, yıldırma ve eziyette sınır tanımamaktadır. İler demokrasi kendinden olmayan sendikaların ve odaların içinde yer alan kamu emekçilerini belediyelerden tasfiye etmek üzerine kuruldur. Bu tasfiye politikasını hayata geçirmek için belediyelerde, akıl dışı yöntemler kullanılarak kamu emekçilerine mobbing uygulanmaktadır. Başta mühendisler olmak üzere birçok sendika üyesi arkadaşımız, kendi meslekleriyle hiçbir ilgisi olmayan hayvan barınağında, işçi sağlığı ve güvenliği açısından çok zor koşullarda çalışmaya tabi tutularak istifaya zorlanmaktadırlar. Bu sürgünler hiçbir gerekçeye dayanmadığı gibi, ‘geçici görevlendirme` süreleri keyfi olarak uzatılarak kalıcı görevlendirmeye dönüştürülmüş durumdadır.

Yedikule Hayvan Barınağına sürgün edilen toplam 12 memurdan 9`u Tüm-Bel-Sen üyesi ve 8`i de teknik elemandı. Üyelerimizin sürgün edilmiş olduğu bu yerde çalışma ve güvenlik imkanı bulunmayan bir ortamda bekletilmişlerdir. Hiçbir görev verilmediği halde araç ve gereçleri korumamak, arkadaşlarıyla olan uyumsuzluğu gibi gerçek dışı gerekçelerle bozuk performans ta verilmiş, verilmeye de devam edilmektedir.

Kamu emekçilerinin oturmak zorunda kaldıkları bu yer bir yemekhane olup, kapı açık olduğunda bile hayvanların içeriye girdiği ve pislediği bir yerdir. Çöp konteynırlarının hemen yanda olması ve binanın etrafındaki hayvanların çıkardığı dışkılar, hem çok kötü kokular yaymakta, hem de hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu durum birçok arkadaşımızın sağlık sorunu yaşamasına neden olmuştur. Olmaya da devam etmektedir. Sendikamızın bir üyesi KOAH hastası olduğu doktor raporlarıyla sabit olduğu halde, başvurulara rağmen burada tutulmaya devam edilmiştir. Burası Hijyen Koşullarından uzak ve memurları baskı altında tutmak için iş ve çalışma alanı olmayan ve özel alanları dahi kamera sistemi ile izlenen ve takip edilen bir cezaevi durumundadır. Ayrıca barınak dışındaki köpeklerin sayısının oldukça çok olması olası bir saldırıya da davetiye çıkarmaktadır.

Bu koşullar ve uygulamalar, alenen Anayasa`ya,  İnsan Haklarına, İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`na, Ülkemizce taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı olup, meslek haysiyetine de darbe niteliğindedir. Kamunun yaşadığı zarar sadece manevi değil, aynı zamanda maddi boyutadır.

İş yaşamının tüm alanlarını taşeronlaştırarak işçi cinayetlerine katliamlara davetiye çıkaran bu zihniyet, ülkemizin her yerini taşeron cehennemine çevirdiği gibi, yereldeki belediyeleri de sürgün ve tasfiye operasyonlarına devam etmektedir. Biz bu zihniyeti teşhir etmek için yasal ve meşru tüm haklarımızı kullanacağımızı, her türlü sendikal, demokratik ve mesleki platformda mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyurmuştuk.

Sendikamız ve TMMOB İstanbul İKK. Sekreterliği olarak yürüttüğümüz mücadele ve çalışma neticesinde, 7 kişi buradan, belediyenin başka birimlerine gönderilmiştir. Bu 7 arkadaştan; 6`sı Mühendis ve Mimar, 1`i de GİH. Sınıfına tabi memurdur.

Başta KOAH hastası olan arkadaşımız da dahil olmak üzere, geriye kalan arkadaşlarımızın da bu cendereden kurtulmaları için mücadelemiz aynı hız ve kararlılıkla, yasal ve meşru zeminde ve her türlü sendikal, demokratik ve mesleki platformda devam edecektir.

TMMOB İSTANBUL İKK SEKRETERLİĞİ ve TÜMBEL-SEN 1 NO`LU ŞUBE YÖNETİM KURULU

Yedikule Hayvan Barınağından başka birimlere gönderilen üyelerimiz;

ADI  SOYADI                      :    STATÜSÜ                 :           GÖNDERİLDİĞİ BİRİM     :

1-       Yusuf Ziya CÖMERTLER      Mühendis (Kimya)              Çevre Koruma Kontr. Müdürlüğü,

2-       Adnan ALTINTAŞ                  Mühendis (İnşaat)               Etüt Proje Müdürlüğü,

3-       Canan AYHAN                        Mühendis (İnşaat)               Etüt Proje Müdürlüğü,

4-       Hali TANCA ÇAĞATAY        Mühendis (Elektrik)                       Fen İşleri Müdürlüğü,

5-       Nezahet UĞUR                        Mühendis (Jeofizik)           Fen İşleri Müdürlüğü,

6-       Nurşen ARSLAN                      Mimar                                               Emlak ve İstimlak Müdürlüğü,

7-       Murat ATAMERİÇ                  Memur (GİH)                       Hukuk İşleriş Müdürlüğü,