JMO: HATAY- ERZİN’DE MEYDANA GELEN SEL FELAKETİ YERİNDE İNCELENDİ

09.10.2014

Jeoloji Mühendisleri Odası, Hatay-Erzin’de 5 yurttaşımızın yaşamını yitirmesine neden olan sel felaketini inceleyerek 8 Ekim 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

25.09.2014 ve 26.09.2014 tarihleri arasında Erzin İlçesi, Başlamış Köyü, Ilıca Mevkiinde oluşan sel felaketi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği tarafından 27.09.2014 tarihinde yerinde incelenmiştir. Yapılan incelemelerde;

25-26/09/2014 tarihinde Erzin-Osmaniye ve Amanos dağları bölgesinde yağan sağnak yağış gece şiddetini arttırarak sellenmeye neden olmuştur. Amanos dağlarının batı yakası eteklerinde yer alan Erzin-Başlamış Köyü, Ilıcalar Mevkii de yer alan dere yatağının sel sularının getirdiği ağaç dal, yaprak ve molozla dolması sonucu oluşan sedde nedeniyle taşarak Ilıcalar bölgesindeki işyeri ve konutların sel suları altında kalmasına neden olmuştur.

Ilıcalar mevkiinde yaşanan sel baskını sonucu, 5 yurttaşımız sel sularına kapılarak yaşamını yitirmiş, 15 araç ve onlarca işyeri ve konutta sel sularından etkilenerek milyonlarca lira mal kayıplarının oluşmasına neden olmuştur.

Bölgede yaşanan taşkın ve selin ana nedeni;

• İçmeler Mevkiinde yer alan dere yatağın ağaç dal, yaprak ve molozla dolması/doldurulması sonucu yağan yağışlara geçit vermeyerek sedde oluşturması ve bu seddenin ani olarak patlaması sonucu oluşan basınç,
  • Dere yatağı içi/ kenarlarının plansız olarak konut ve işyeri yapılmasına açılarak dere yatağı kesitlerin daraltılması,
  • Dere yatakları üzerinde yer alan menfez ve köprülerin taşkın riski göz önüne alınmaksızın inşa edilmesinden,

kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Küresel iklim değişikliği sonucu son yıllarda giderek artan ve ülkemizde de daha sık yaşanır hale geldiğimiz taşkın ve sel baskını afetine karşı;

• DSİ Genel Müdürlüğü en kısa sürede "Taşkın Tehlike ve Taşkın Risk Haritaları"nı en kısa zamanda hazırlamadır.
  • Başta Belediyeler ve  imar planı yapma ve onama yetkisine sahip idareler "Taşkın Tehlike ve Taşkın Risk Haritalarını" baz alarak dere yataklarının imar ve yapılaşmaya açılması önlemelidir.
  • Dere yatakları üzerinde yer alan yapılar DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak boşaltılmalıdır.
  • Dere yatakları üzerinde yer alan köprü, menfez vb. mühendislik yapıları DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taşkın risk haritaları baz alınarak planlamalı ve inşa edilmelidir.
  • Kentsel veya kırsal yerleşim birimlerinin içinde veya kenarlarında yer alan dere yatakları kontrol altına alınmalı, ilgili idareler tarafından sürekli kontrol edilerek dere yataklarının moloz vb. malzemelerle dolması/ doldurulması engellenmeli ve sürekli temizlenmelidir.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, dün olduğu gibi bugünde ülke insanın sorunları çözmek ile görevli kurumları asli görevleri yapmaya davet ediyoruz.

Bilimle, emekle, umutla ,inatla.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası