JMO'DAN ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI LÜTFİ ELVAN`A CEVAP

29.12.2014

Jeoloji Mühendisleri Odası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın, JMO İstanbul Şubesi`nin 3. Havaalanı ile ilgili raporu üzerine Odayı hedef alan açıklamalarına karşı 27 Aralık 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI LÜTFİ ELVAN`A CEVAP

İstanbul`da yapılmakta olan 3. havalimanı çalışmalarında incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan, Odamız İstanbul Şubesi`nin 3. Havaalanı ile ilgili hazırlamış olduğu rapordaki tespitlerle ilgili gelen sorulara cevap vermeye çalışırken, Odamızı hedef alarak mesnetsiz suçlamalarda bulunmuştur.

MMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, yönetmeliklerde tanımlandığı üzere "kamu ve ülke çıkarlarının korunmasında, doğal kaynaklarının araştırılması bulunması, korunması ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerler ile kültürel mirasın korunmasında, ülkenin bilim ve tekniğin öncülüğünde kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak, meslek alanı ile ilgili projeler hakkında kamuoyunu bilgilendirerek bu konudaki eksiklikleri, yanlışlıkları ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları ve uyarıları yapmakla yükümlü" kamu kurumu niteliğinde meslek odasıdır.

Odamız İstanbul Şubesi, kamusal ve mesleki sorumluluğunun bir gereği olarak, İstanbul`un 3. Havaalanı projesini mesleki uzmanlık alanımızdan değerlendirerek olumsuzlukları ortaya koyan bir rapor hazırlamış ve bu raporu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Proje alanında meslektaşlarımızın yürütmüş olduğu önceki çalışmalar ile İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi ‘ne ilişkin olarak hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) "Olumlu" kararı verilen Nihai ÇED Raporundaki tespitlerin eleştirisi üzerinden hazırlanan Odamızın söz konusu raporunda;

• Havaalanı için seçilen bölgenin jeolojisi ve tektonik yapısının, bu bölgenin havaalanı inşaatı için uygun olmadığını gösterdiği, belirlenmiş olan yerin, havaalanı yapımına ne zemin ne de çevre açısından uygun olmadığı,
  • 3. Havalimanı inşaatı için dolgu gereci sağlamak bahanesi ile Kemerburgaz-Göktürk`ün batısındaki ve de Kilyos`un güneybatısındaki ormanlık alanların talan edileceği ve İstanbul`un son su havzasını da kaybedeceği,
  • Havaalanının bu bölgede yapılmasının, bölgenin ekolojik yapısını bozmakla kalmayarak İstanbul`un havasının, suyunun, doğal iklim yapısının da bozulmasına hatta yok olmasına neden olabileceği,
  • ED raporunda belirtilen riskler ve bu risklere karşı yapılması gereken çalışmaların milyarlarca dolar ek ekonomik maliyet getireceği ancak sorunlara çözüm üretmeyeceği, ayrıca 77 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık %63`ünün yani yaklaşık 50 milyon insanımızın yoksulluk sınırının altında, %20`isini oluşturan 15 milyon insanımızın açlık sınırının altına yaşam mücadelesi verdiği bir ülkede, milyarlarca dolarlık kaynağın bataklık bir alana havalimanı yapmakla harcanmasının kamusal bir yarar içermediği,

tespitlerini bilimsel ve teknik gerekçeleri ile ortaya koymuş ve; bölgenin jeolojik-jeoteknik ve yapısal özellikleri,   yapılan tüm bilimsel ve teknik araştırma ve çalışmalar ile sosyolojik etmenlerin, yapılması planlanan ve hatta yapımına başlanan İstanbul 3. Havaalanı Proje yerinin yanlış seçildiğine işaret ettiği sonucuna varmıştır.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası`nın verilere dayalı bilimsel ve teknik bir raporunda gerekçelerini ortaya koyarak vardığı bu sonucu değerlendirmek yerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan`ın "Jeoloji Mühendisleri Odası siyasetle uğraşmayı bıraksın" değerlendirmesini yapması, tespitlerimize cevap veremeyen acziyetin başvurduğu, bildiğimiz sıradanlaşmış boş bir saldırı yönteminin ifadesinden ibarettir. Eleştiriye, yanlışın gösterilmesine tahammül edemeyen bu anlayışın karşılığının da olmayacağı açıktır.

Bilinmelidir ki, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, dün olduğu gibi bugün ve yarın da; tüm mesleki birikimi ve uzmanlığını halkımızın yararına kullanmaya, iktidarın bilime ve akla aykırı projelerini ve rant düzenini teşhir etmeye, bilim ve emekle ürettiklerini umut ve inatla toplumun hizmetine sunmaya devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası