KMO: YAŞASIN BİRLİK, DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜ 1 MAYIS!

30.04.2020

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

1886‘da Amerika Birleşik Devletleri‘nin Şikago kentinde, kapitalizmin yoğun sömürüsüne, günde 14-16 saat çalışmaya karşı 8 saatlik işgünü talebiyle çıkan yüz binlerce işçi tarafından genel grev başlatılmıştır. 8 saatlik işgünü talebi daha sonra Avrupa‘ya da yayılmış ve 1 Mayıs 1899‘da tüm dünya işçileri tarafından genel greve gidilmiştir. Bu uzun mücadelenin sonucunda kapitalist ülkelerde değişik zamanlarda 8 saatlik işgünü hakkı kazanılmış ve 1 Mayısların işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanması geleneği yerleşmiştir.

Ülkemizde işçiler 8 saatlik işgünü talebiyle ilk kez 1906‘da 1 Mayıs‘ı kutlamışlardır. İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü hakkını almak için giriştiği mücadelenin karşısında 1924 yılında İstanbul‘da işçilerin üzerine kolluk güçleri gönderilmiş ve birçok kişi öldürülmüştür. Bir yıl sonra çıkarılan bir yasa ile da 1 Mayıs "bahar bayramı" ilan edilmiştir. Uzun yıllardan sonra, ilk kez 1976‘da, ülkemizde 1 Mayıs‘ın işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanması gerçekleşmiştir. 1977‘de ise bir milyon dolayında işçi ve emekçinin Taksim meydanındaki katılımıyla görkemli bir biçimde kutlanan 1 Mayıs, işçi, emekçi sınıf ve tabakalar arasındaki dayanışmanın güçlenmesinden endişe duyan güçler tarafından bir kitle katliamıyla kana bulanmıştır.

Bugün pandemi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde yine emekçi sınıflar ya sağlıksız koşullarda çalışmak zorundalar ya da salgından dolayı işin kaybederek açlığa mahkûm edilmektedirler. Neo- liberalizmin insanlığa verecek bir şeyi olmadığı bu zor günlerde bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Sağlık sistemindeki dönüşümle özel hastanelerin ve işletme haline gelen şehir hastanelerinin birer ticarethaneye döndüğü şu günlerde kamusal alanın emekten yana düzenlemesinin ne kadar acil olduğu bir kez daha kendini göstermiştir.

Bu sene alanlarda olamasak ta yaşadığımız her süreç emeğin dayanışmasının ne kadar acil ve önemli olduğunu bize bir kez daha göstermiştir.

Pandeminin yarattığı kaostan sıyrılan ve daha da güçlenen emek dayanışmasının olduğu günlere selam olsun.

Yaşasın emek dayanışması, Yaşasın 1 Mayıs !

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası