MADEN FACİALARI İLE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONULARI DEĞERLENDİRİLDİ

07.11.2014

CHP yönetiminin, maden kazaları ve çalışma yaşamında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunu değerlendirmek üzere yaptığı davete, TMMOB’yi temsilen Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Torun ve Genel Sekreter Vekili H. Can Doğan katıldı.  İşçi sendikaları ve meslek odalarının çağrılı olduğu 6 Kasım 2014 tarihinde düzenlenen toplantı sonunda, katılımcılarca (DİSK, TÜRK İŞ, HAK İŞ, TMMOB, TTB) üzerinde mutabakata varılan maddelerin kanun teklifi haline getirilerek TBMM’ye sunulması kararlaştırıldı.

Toplantıda söz alan TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Torun, Soma ve Ermenek maden faciaları hakkında bilgi verdi. Madenlerin Anayasa’ya göre halkın malı olduğunu bu nedenle halkın söz sahibi olduğunu belirten Torun, konuya her yönüyle sahip çıkılmasının bir hak olduğunu söyledi.

Torun, iş cinayetlerinin ana nedeninin, ucuz emek ve ucuz işçilik ile maliyeti düşürerek üretim yapılması ve dünya piyasalarındaki rekabet politikaları olduğunu ifade ederek, mühendislik bilim ve teknolojisi uygulanarak teknolojik yatırımlarla verimliliğin artırılması gerektiğini vurguladı.  Özelleştirme, taşeronluk ve rödevans uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini, havza madenciliğinin önemini aktaran Mehmet Torun, iş cinayetlerinde asıl sorumluların ceza almadıklarını, sürekli olarak mühendislerin günah keçisi olarak yargılandıklarını dile getirdi.

Torun, iç denetim elemanlarının bağımsız olmaları, ücretlerini bir fondan almaları gerektiğini ifade ederek, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin projelendirme aşamasından başlaması gerektiğini söyledi.

TMMOB Genel Sekreter Vekili H. Can Doğan da 6331 sayılı İş Güvenliği Yasası’nın eksikliklerine dikkat çekerek, sorunların çözümü için örgütlenmenin önemli olduğunu vurguladı. Maden İş Kanunu çıkarılmasını ve Madencilik Bakanlığı kurulmasını isteyen Doğan, mesleki eğitim konusunda da gelişmiş ülke örneklerini paylaştı.

Emek-meslek örgütleriyle beraber üzerinde uzlaşılan maddeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu basın aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.  

MUTABIK KALINAN MADDELER ŞÖYLE;

 - Madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans uygulamaları kaldırılmalıdır.

- Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir.

- Hak aramanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.

- Bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulmalı, teknik nezaretçiler ve iş güvenliği uzmanları ücretlerini, oluşturulacak bir fondan almalıdır. Kamu denetiminin niteliği artırılmalıdır.

- Denetim raporları; şeffaf olmalı ve ilgili sendikalara, meslek odalarına iletilmelidir.

- İş Güvenliği ile ilgili mevzuat, uluslararası normlara uygun olarak gözden geçirilmelidir.

- Havza madenciliği hayata geçirilmelidir. Planlamalar ve uygulamalar bu doğrultuda yapılmalıdır.           

- ETKB Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM)  taşra teşkilatı kurulmalıdır.

- İş kazası sonrası kriz masası kurulmalı ve çalışmalar bu yapı tarafından yönetilmelidir.

- Madencilik sektöründe eğitim ocakları açılarak, işe başlayacak işçiler burada eğitildikten sonra işe başlamalıdır. Yeraltı işletmelerinde yaşam odaları kurulmalıdır.

-  Özerk ve eşit katılımlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulmalıdır.