MADENMO: SOMA FEZLEKESİ İLE SİSTEMİN SORUMLULUĞU MÜHENDİSLERE YÜKLENDİ !

06.11.2014

Maden Mühendisleri Odası, 13 Mayıs 2014'te meydana gelen Soma maden faciası ile ilgili olarak hazırlanan fezleke üzerine 6 Kasım 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

SOMA FEZLEKESİ İLE SİSTEMİN SORUMLULUĞU MÜHENDİSLERE YÜKLENDİ !

Ruhsat hukuku TKİ`ye ait olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından hizmet alım yolu ile işletilen Manisa İli Soma İlçesi Eynez / Karanlıkdere yeraltı kömür ocağında, 13 Mayıs 2014`te meydana gelen olay sonucunda, aralarında 5 maden mühendisi üyemizin de bulunduğu 301 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği bir facia yaşanmıştır.

Medyaya yansımış olan fezleke içeriğinden; şüphelilerin bir kısmı hakkında olası kasıtla adam öldürme gerekçesi, bir kısmı için bilinçli taksir sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak gerekçesi, bir kısmı için ise taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olmak gerekçesi ile ceza davası açılmasının öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Kaza sonrasında aralarında 6 maden mühendisi üyemizin de bulunduğu 8 kişi halen tutuklu bulunmaktadır. Yine şüpheliler arasında hakkında dava açılmış ve açılması düşünülen 40`ın üzerinde maden mühendisi üyemiz bulunmaktadır.

Maden ruhsatı verilmesi aşamasından başlayıp, projenin onaylanması ve denetlenmesi sürecini gereği gibi yapmayan ETKB`lığı, ben bu işi yaparım deyip işe başlayan, projenin her aşamasında projenin gereklerini yerine getirmeyen işverenler, taşeronlaştırmayı, esnek çalışmayı, iş güvencesizliğini, düşük ücreti, örgütsüzlüğü emekçilere dayatan ÇSGB`lığı, fezlekede sorumluluklarından kurtarılarak Soma Faciasının faturası mühendise yıkılıp sistemin devamı sağlanmak istenmektedir.

Bu fezleke ile, aslen sistemden kaynaklanan sorunlara ilişkin sorumlulukları mühendislere yükleyen  anlayışa karşı; Odamız bilimin, teknolojinin ve halk için mühendisliğin yanında olarak üyelerimizin haklarını korumaya, savunmaya  ve mücadeleye devam edecektir.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI