MADENMO'DAN MADEN KANUN TASARISI ÜZERİNE AÇIKLAMA

29.01.2015

Maden Mühendisleri Odası, TBMM gündeminde bulunan Maden Kanun Tasarısı üzerine 28 Ocak 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Sayın Bakan`ı ve Siyasi İktidarı Yanlışlıkları Düzeltmeye Davet Ediyoruz.
Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilikler Maden Kanunu Tasarısından Çıkarılmalı.
Teknik Nezaretçilik Kurumu Yaşatıldığı Sorunlar Çözülerek Güçlendirilmelidir.

Bilindiği üzere "Maden Kanunu Tasarısı" 30 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından TBMM`ne gönderilmiş ve 14-21 Ocak 2014 tarihleri arasında "Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu"nda 4 iş günü içerisinde görüşülerek TBMM Genel Kurulu`na sevk edilmiştir. Tasarının komisyonda görüşülmesinden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yapılan basın açıklamasında tasarının "sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve müsteşarların da yer aldığı geniş bir katılımla hazırlandığını" şeklinde ki açıklamasını basın aracılığı ile öğrenmiş bulunmaktayız. *

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, tasarı üzerinde Odamız görüşlerine ne Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sırasında ne de TBMM`de hükümet ve bürokrasi tarafından olumlu bakılmamıştır. Odamız tasarı hakkında ne bakanlık ile ne de hükümet ile mutabık kalmamıştır. Odamızın TBMM`de önerge verme yetkisi olmaması nedeniyle milletvekilleri aracılığı ile 20 civarında önerge verdirilmiş ancak hiçbir önergemiz hükümet ve komisyon tarafından kabul edilmemiştir. Bu durum Odamız tarafından 23 Kasım ve 23 Ocak tarihlerinde yapılan basın açıklamaları ile de kamuoyu ile paylaşılmış olup TBMM tutanakları ile de sabittir.

Sayın Bakanın bu açıklaması gerçekleri yansıtmamaktadır. Eğer medya; Sayın Bakanın açıklamasını yanlış aksettirmiş ise gerekli düzeltme yaptırılmalıdır.

Yine aynı medya grubu tarafından yapılan başka bir yayında Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Sayın Halil Mazıcıoğlu`nun Türkiye`deki tüm maden mühendislerinin iş bulmuş olacağını belirterek "Maden Mühendislerine o kadar ihtiyaç olacak ki inşallah maden mühendisi ithal etmeyi düşünmeyiz" * ifadesi yer almıştır.

Ancak üzülerek ifade etmek istiyoruz ki bu açıklamanın da gerçekle ve yaşamla bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır. Yapmış olduğumuz basın açıklamalarında da belirttiğimiz üzere "Teknik Nezaretçilik kurumunun kaldırılarak yerine getirilmek istenen "Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilikler " düzenlemesiyle Odamıza kayıtlı 1440 Büro Tescil Belgeli işyeri sahibi maden mühendisi ile bu bürolarda çalışmakta olan 2800 SMMH belgeli maden mühendisi işsiz kalacaktır."  İfadesi daha yasa yürürlüğe girmeden yaşama geçmeye başlamış ve Teknik Nezaretçilerin sözleşmeleri ruhsat sahipleri tarafından fesih edilmeye başlanmıştır.  Sayın Komisyon Başkanı da Sayın Bakan gibi yanlış bilgilendirilerek hataya sevk edilmişlerdir.

Bu düzenleme ile 2010 yılı öncesine dönülerek 5995 sayılı yasa ile getirilmiş olan "Daimi Nezaretçilik" yeni bir düzenleme gibi gösterilerek gerekçe yapılmakta Teknik Nezaretçilik kaldırılmaktadır. 

Mevcut yasa ve yönetmelik nedeniyle Teknik Nezaretçilik kurumunun sorunlu bir uygulama olduğunu biliyoruz ve bununla ilgili sorunların çözümüne ilişkin önerilerimizi de defalarca kez ETBK yetkilileri, kamuoyu ve üyelerimiz ile de paylaştık. Ancak bu sorunların çözümü yerine ne olduğu hala net olmayan hukuka ve yasalara uygunluğu tartışma konusu olan Yetkilendirilmiş Tüzel Kişilikler uygulaması sorunların çözümü yerine başta maden mühendislerinin işsizliği olmak üzere uygulamada ki sorunların artmasına neden olacaktır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak tasarının TBMM`de görüşülmeye başlandığı gün Sayın Bakanı ve siyasi iktidarı bu yanlış düzenlemeden vazgeçmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde sorumluluk kendilerinin olacaktır.

Saygılarımızla;

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
28 Ocak 2015, Ankara