MADENMO:ÖLÜM MADEN EMEKÇİLERİNİN KADERİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR

14.04.2020

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Manisa Soma'da çalıştırılan kömür işletmesinde 10 Nisan Cuma günü meydana gelen kazaya ilişkin 14 Nisan 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

YERÜSTÜNDE VİRÜSTEN ÖLMEK Mİ? YERALTINDA KAZADA ÖLMEK Mİ?
SİYASAL İKTİDARIN UYGULADIĞI YANLIŞ POLİTİKALAR NEDENİYLE ÖLÜMLER DEVAM ETMEKTEDİR.
ÖLÜM MADEN EMEKÇİLERİNİN KADERİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR

Manisa ili Soma ilçesinde bulunan ve ruhsat hukuku Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait özel bir firma tarafından çalıştırılan yer altı kömür işletmesinde, 10 Nisan Cuma günü sabah saatlerinde bir kaza meydana gelmiştir. Aldığımız bilgilere göre, kazada meydana gelen göçük neticesinde 3 maden emekçisi hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden maden emekçilerinin ailelerine ve tüm madencilik camiasına baş sağlığı dileriz.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklamalarla, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilen ve binlerce insanın ölümüne neden olan Covid-19 virüsü tehlikesi nedeniyle tüm maden işletmelerinde zorunlu iş güvenliği faaliyetleri dışında üretimin tamamen durdurulmasının gerekliliği hususunda başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere yetkililere uyarılarda bulunulmuştur. Ancak diğer sektörlerde olduğu gibi madencilikte de insan sağlığını arka plana atan ve neoliberalizmin körüklediği üretim hırsı ile hareket eden siyasal anlayış, uyarılarımızı dikkate almamış ve bu kaotik süreçte madencilik faaliyetleri ile ilgili herhangi bir düzenlemeye gitmemiştir. Bir yandan sokağa çıkma yasakları uygulanırken bir yandan da sosyal mesafeyi korumanın mümkün olmadığı madencilik gibi birçok sektörde emekçiler bir arada çalıştırılmak zorunda bırakılarak virüsün yaygınlaşmasına davetiye çıkarılmaktadır.

İş kazaları belli ihmaller sonucunda gerçekleşir. Madencilik bilimini ve tekniğini yok sayan ve neoliberal politikaların körüklediği taşeronlaştırma ve rödövans uygulamaları ile madencilik faaliyetlerini sürdürme anlayışı neticesinde 10 Nisan Cuma günü Soma’da 3 maden emekçisinin daha hayatını kaybettiği gibi madenciler hayatını kaybetmeye devam etmektedirler.

Madenciler ne virüsün neden olduğu hastalıklardan ne de neoliberal politikaların körüklediği üretim hırsı, bilim ve tekniği yok sayan anlayış ile hayatlarını kaybetmeye mahkum değildir. Denetimlerin yetersizliği, kamunun üretimden elini çekerek madenciliği kamu yararından ziyade kar amacıyla hareket eden taşeronlara veya rödövansçılara terk etmesi kazalara zemin hazırlamıştır.

Tekrar uyarıyoruz.

Madenlerde, özellikle de Soma gibi büyük havzalarda yeniden kamucu politikalar uygulanmalı, taşeronlaştırma ve rödövans uygulamalarından vazgeçilmelidir. Türkiye Kömür İşletmeleri gibi köklü kamu kuruluşları kendilerine ait ruhsat sahalarında işçisi ve personeliyle üretimde yeniden aktif rol almalıdır. Rödövans uygulamaları ve ruhsat sahalarının bölünerek devredilmesi gibi kamu yararından çok kar hırsı ile hareket eden neoliberal anlayış tamamen terk edilmelidir. Her yurttaş gibi madencilerin de yaşam hakkı evrenseldir ve siyasal irade, yapacağı denetimlerle ve gerekli düzenlemelerle maden emekçilerin yaşam hakkını güvence altına almalıdır.

Unutulmamalıdır ki yer altından çıkan en değerli cevher madencidir.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI