MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU’NA “TASARIMCILIK” MESLEK STANDARDININ HAZIRLANMASI KONUSUNDA YAZI GÖNDERİLDİ

18.11.2015

Mesleki Yeterlilik Kurumu’na 17 Kasım 2015 tarihinde “Tasarımcılık” meslek standardının hazırlanması konusunda yazı gönderildi.

T.C.
MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU
Meslek standartları Dairesi Başkanlığı’na

İlgi: 19.10.2015 tarih 40515021-100.02-1654 sayılı “Tasarımcılık” meslek standartının hazırlanması hk.

İlgi yazıda, Türk Patent Enstitüsü koordinasyonunda yürütülen “Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın” yürürlüğe girdiği, MYK’ söz konusu Eylem Planında Hedef-1 altında yer alan “Tasarımcılığın bir meslek statüsü olarak tanımlanması için gerekli çalışma ve düzenleme yapılması” faaliyetinden Endüstriyel tasarımcılar meslek Kuruluşu ile birlikte sorumlu olduğu, Eylem Planında belirtilen tedbirlerin hayata geçirilmesinde ilgili kuruluşların görüşünü almak üzere 17 kasım 2015 tarihinde bir toplantı gerçekleştirileceği, bu toplantıya kurum temsilcisinin katılım sağlanması istenmektedir.

Öncelikle yazı konusu anlaşılmaktan uzaktır. Şöyle ki, Türk Patent Enstitüsü’nün yürüttüğü “Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı” ile tasarımcılığın bir meslek olarak düzenlenmesi ve standartlarının belirlenmesi ayrı konular olup, aralarında bir illiyet bağı bulunmamaktadır. Şöyle ki, Endüstriyel Tasarım, Marka gibi konular Fikri Mülkiyet konusu olup, sınai haklar arasında sayılmaktadır. Bu fikri mülkiyetlerin korunması ise 554 sayılı KHK’nin konusudur. Fikri yaratıcılığın ise bir meslek olarak düzenlenemeyeceğinin açık olması dolayısıyla ilgi yazı anlaşılamamıştır.

Konu Endüstriyel Tasarımcılık ise, yukarıda belirtildiği üzere bu bir sınai hak olup, moda, tekstil, süs eşyaları, inşaat ve günlük yaşamda akla gelebilecek her alanda karşımıza çıkabilir. Burada iki unsur önemlidir, birincisi yaratıcılık ve yenilik, ikincisi ise ortada bir tasarım olmalıdır. Bu yaratım, tescilli koruma sistemine tabi olup, koruma süresi 25 yıldır.  TTK, MK, BK ve FSEK koruması altındadır. Türk Paten Enstitüsü, bu hakkın tesciline,  korunmasına yönelik Eylem Planı hazırlayabilir, tasarımcılık diye bir meslek icat edemez, Kurumunuz da bir meslek standartı belirleyemez.

Birliğimizle ilişkisine gelince, mühendislik ve mimarlığın tanımında “tasarım” unsuru mesleği belirleyen esaslı bir unsur olup, mühendislik ve mimarlık mesleğinin evrensel tanımına Mesleki Yeterlilik Kurumu ve dernek statüsündeki Endüstriyel Tasarımcılar Derneği tarafından yeni bir unsur eklenemeyeceğini bilginize sunarız.

Saygılarımızla,

Dersim GÜL
Genel Sekreter