MMO: AKP’NİN “YENİ TÜRKİYE” PROJESİ ÜNİVERSİTELERİ KANATIYOR

15.10.2014

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Üniversitelerdeki sorunlar ve yaşanan son olaylar üzerine 15 Ekim 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Özerk, Demokratik, Bilimsel, Nitelikli, Laik, Parasız Eğitim, Öğrenim Özgürlüğü ve Can Güvenliği Temel Gereksinimler Arasındadır

AKP’nin “Yeni Türkiye” Projesi Üniversiteleri Kanatıyor

Üniversitelerde yeni öğretim yılı sistemik sorunlar eşliğinde başladı. Zira eğitim-öğretim, piyasacı, gerici dönüşümün doğrudan yansıdığı alanların başında geliyor. Özerk, demokratik, bilim-teknik yuvaları olması gereken üniversiteler “şirket” ve “müşteri odaklı” ticarethanelere dönüştürülmektedir. “Kamu”ya ait yükseköğretim kurumları kaynak bulmak için öz varlıklarını pazarlamakta ve devlet destekli özel üniversiteler yaygınlaşmaktadır. Sürekli olarak gereksinim fazlası, düzeyi düşük üniversite, fakülte, bölüm açılmaktadır.

2003–2013 arasında üniversite sayısı 78’den 169’a, Odamıza bağlı meslek disiplinleriyle ilgili bölümü bulunan üniversite sayısı 54’ten 106’ya, bölüm sayısı (burslu öğrenim ve ikinci öğretim veren bölümler de bağımsız değerlendirilmek şartıyla) 138’den 341’e çıkmıştır. Mühendislik bölümlerinde öğrenim gören öğrenci sayısında da benzer artış vardır. Ancak, eğitime ayrılan ödenek, yeterli öğretim görevlisi ve öğrenim koşullarında durum tersidir. Teori-pratik uyuşmazlığı, öğretim elemanı eksikliği, laboratuvarların olmayışı, deneysel malzeme eksikliği vb. olgular mühendislik öğretimini kemirmektedir. Mühendislik bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan hızlı artışı, işsiz mühendis sayısını, daha da düşük ücretleri, güvencesiz çalışmayı ve meslek dışı alanlarda çalışmayı yaygınlaştırmaktadır. Diğer yandan “teknik öğretmen” yetiştiren programa tabi olanlara tamamlama programlarıyla “mühendis” unvanı verilmesi, “teknoloji” fakülteleri ve “uzaktan eğitim” uygulamalarıyla mühendislik eğitiminin temelini aşındıran düzenlemeler yaygınlaşmaktadır.

12 Eylül darbesinden sonra oluşturulan YÖK, AKP döneminde güçlendirilmiştir. Üniversiteler bu kurum aracılığıyla piyasa merkezli işleyişe doğru dönüştürülmektedir. AKP iktidar olmadan önce YÖK’ü eleştirir görünürken, iktidar olduktan sonra rejimi dönüştürmek için onu güçlendirmiştir. Öğrenim olanağına kavuşamamış gençler ile bu olanağa bir şekilde kavuşan gençler, sermaye güçlerinin yedek ucuz işgücü deposu olarak görülmektedir. Öğrencilerin eğitim sürecinde ödemek zorunda kaldıkları har(a)ç vb. maddi bedeller, öğrenim olanaklarına erişim ve kullanımda eşitsizlikler yaratmaktadır. Sınıfsal, toplumsal, cinsiyet eşitsizliklerini artıran AKP düzeni, kapitalizmin “işsizlik stoku”nu genişletme ve piyasaya düşük ücretli işgücü yedeği oluşturan programatik bir yönelime sahiptir. Bu gerçekler, AKP’nin “yeni Türkiye”sinde üniversitelere ve öğrencilere biçilen işlevin ne olduğunu göstermektedir.

Diğer yandan son günlerde birçok kent ve üniversitede görüldüğü üzere, dinci gerici-faşist çeteler polis desteğinde saldırılar düzenlemekte, karanlık oyunlar örgütlenmektedir. Provokasyonlara açık koşullar oluşturan siyasal iktidar bu güruhlara müsamahakârca davranmakta, polis üniversiteye “Rabia ve tekbir” işaretleri yaparak girmekte, can güvenliği ve öğrenim özgürlüğünü ortadan kaldırılmaktadır. Kısacası özerk, demokratik, bilimsel, nitelikli, laik, parasız eğitim, öğrenim özgürlüğü ve can güvenliği başlıca gereksinimler arasındadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Türkiye’nin aydınlık geleceği olan öğrenci gençlik ve gelecekte Oda yönetimlerinde yer alacak öğrenci üyeleri ile dayanışma içindedir. Odamız üniversiteleri ticarethaneye, öğrencileri soyulacak müşteri konumuna sokan, öğrenim hakkını engelleyen, akademik, demokratik özgürlükleri hiçe sayan iktidarı ve öğrenci gençlik ile akademisyenler üzerindeki bütün antidemokratik uygulama ve baskıları kınamaktadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu