MO: AOÇ’YE YAPILAN KAÇAK SARAY’IN HUKUKSUZLUĞU BİR KEZ DAHA TESCİL EDİLMİŞTİR!..

26.05.2015

TMMOB Mimarlar Odası, AOÇ'ye yapılan Cumhurbaşkanlığı binasıyla ilgili verilen son yargı kararı üzerine 26 Mayıs 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

AOÇ’YE YAPILAN KAÇAK SARAY’IN HUKUKSUZLUĞU BİR KEZ DAHA TESCİL EDİLMİŞTİR!..

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun, tarihi sit alanlarında “kamu hizmet binaları” yapılmasına izin veren 271 sayılı İlke Kararı’nın, Meslek Odamız tarafından açılan davada yargı tarafından koruma hukukuna ve mevzuatına aykırı bulunarak yürütmesi durdurulmuştur.

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde koruma ilkelerini hiçe sayarak Başbakanlık Hizmet Binası olarak inşasına başlanan, daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na devredilen ve kamuoyunda “Kaçak Saray” olarak adlandırılan yapıyı “mevzuata uygun” hale getirmek amacıyla 18 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de 271 sayılı İlke Kararı’nı yayımlamıştır. “Tarihi Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları”na ilişkin bu ilke kararı ile, tarihi sit alanlarında kamu hizmet binaları yapılmasına olanak tanınmıştı.

Söz konusu davada Başbakanlık, “Başbakanlık hizmet binası inşaatına ilişkin proje, Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20/03/2014 tarihli ve 1372 sayılı kararıyla uygun bulunmuştur. Söz konusu Kurul kararı, iş bu davaya konu 271 sayılı ilke kararına dayanılarak alınmış bir karardır. Dolayısıyla, 271 sayılı ilke kararının iptali talebiyle açılmış olan işbu davada verilecek karar Başbakanlığı doğrudan ilgilendirmektedir” gerekçesiyle davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı yanında müdahil olmuştu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK); “Tarihi sit alanlarının doğal yapısıyla birlikte korunması gerektiğinden; bu alanlarda bitki örtüsünü, topoğrafik yapıyı, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik inşai ve fiziki müdahale yasağı getirilmiştir.

Dava konusu düzenleme ile, tarihi sit alanlarındaki bitki örtüsünü, topografik yapıyı, silüet etkisini korumaya yönelik olarak getirilen inşai ve fiziki uygulama yasağının istisnası kapsamına alt yapı uygulamalarının dışında kamu hizmet binalarının da dahil edildiği görülmekte olup, kamu hizmet binalarının, tarihi sit alanlarında meydana getireceği bitki örtüsünü, topografik yapıyı, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik sonuçlarının koruma kapsamından çıkarılmış olmasının 2863 sayılı Kanunda öngörülen koruma esaslarına 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 10. ve 14. madde hükümlerine aykırı olduğu açıktır.” gerekçesiyle oybirliği ile aldığı kararla İlke Kararının yürütmesini durdurmuştur.

Toplum tarafından büyük bir tepki ile karşılanan, bütün hukuk kuralları ve yargı kararları yok sayılarak yapılan binanın Yürütmeyi Durdurma kararı ile “KAÇAK” olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Böylece, kaçak inşaata olanak veren imar planları, projeyi onaylayan Koruma Kurulu kararları ve düzenlenen yapı ruhsatları hukuken geçersiz hale gelmiştir. AOÇ’ne hukuka aykırı biçimde inşa edilen yapıyı yasallaştırmak amacıyla alınan bir dizi karar ve üretilen belgelerin tümü artık dayanaksız kalmıştır. Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılan Kaçak Saray’ın temellerini sarsan bu yargı kararını kamuoyunun bilgilerine sunarız.

26 Mayıs 2016
TMMOB MİMARLAR ODASI