MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ

17.09.2019

Birliğimiz tarafından açılan dava sonucunda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün "Kiralık Personel" ihalesinin İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 17 Eylül 2019 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

KAMUDA KALICI VE GÜVENCELİ KADRO MÜCADELEMİZDE BİR DAVA DAHA KAZANDIK:

MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Anayasaya, yasalara ve yargı kararlarına aykırı biçimde yapılan “personel kiralama” ihalelerine karşı açtığımız davada, İdare Mahkemesi bir kez daha Birliğimizi haklı bularak, kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanması doğrultusunda karar verdi.

Bilindiği gibi MTA Genel Müdürlüğü 2017 yılından bu yana ihtiyacı olan mühendis, mimar ve şehir plancısı kadroları için Anaysa’da yasalarda öngörülen usullerde kadrolu istihdam açmak yerine, farklı isim ve türlerde ihaleler gerçekleştirilerek geçici-güvencesiz personel yoluna gitmektedir. Birliğimiz tarafından bu hukuk dışı istihdam usulüne karşı bugüne kadar açtığımız her davada İdare Mahkemesi tarafından ihaleler iptal edilmiş olsa da, MTA tarafından hukuka aykırı biçimde istihdam edilen personelle faaliyet yürütülmeye devam edilmektedir.

Kamu idaresi olan MTA Genel Müdürlüğü, hukukun gereğini yerine getirmek yerine, hukuk dışı ihaleyi yeni isimler altında yenileyerek, hukuku dolanmayı tercih etmektedir. Ne yazık ki bu hal 2017'den beri süren işlemlerle artık MTA Genel Müdürlüğü açısından süreklilik kazanmıştır. Gelinen aşamada MTA Genel Müdürlüğü adeta mahkemelerle alay edercesine davranmakta, hukukun üstünlüğü ilkesini yok saymaktadır.

Bununla birlikte Birliğimiz tarafından sürecin takibinden vazgeçilmemiş ve 2017 yılından bu yana MTA’nın hukuka aykırı her işlemi dava konusu edilmiştir. Açtığımız her davada mahkemeler, dava konusu ihalelerin/işlemlerin ‘personel temini’ne yönelik olduğu ve personel istihdamın ihaleler yoluyla yahut başka şirketlerden ‘personel kiralamak’ yoluyla gerçekleştirilmesinin hukuka aykırılığına hükmetmiştir.

2018 Kasım ayında gerçekleştirilen ihalenin İdare Mahkemesi tarafından iptali üzerine MTA Genel Müdürlüğü tarafından bir kez daha yargı kararları dolanılmak suretiyle 'personel kiralanarak' istihdam sağlandığının tarafımızca öğrenilmiş ve dava açılmıştır. 11 Eylül 2019 tarihinde sonuçlanan davada “MTA Genel Müdürlüğüne kanunla verilen görevlerin ihaleler yoluyla istihdamının sağlanmasının hukuka aykırı olduğunu” kararı çıkmıştır.

MTA Genel Müdürlüğü hukuku ve mahkeme kararlarını yok sayan ihale usulünden derhal vazgeçmeli ve ihtiyacı olan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı personel için kalıcı, güvenceli kadroyla istihdam sağlamalıdır.

Mahkemenin bu kararı, kamuda kadrolu, güvenceli istihdam mücadelemizin haklılığını ve meşruiyetini bir kez daha göstermektedir. Kamu hizmetlerinin güvencesiz, kiralık, taşeron, geçici, sözleşmeli personeller aracılığıyla gördürülme anlayışından derhal vazgeçilmelidir. Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancıları için kadro tahsis edilerek, kalıcı, güvenceli atama yapılmalıdır. Mahkeme kararlarının takipçisi olmaya, kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Yaşasın TMMOB Örgütlülüğü, Yaşasın Mücadelemiz!

EMİN KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı