MUĞLA EMEK VE DEMOKRASİ BİLEŞENLERİ: YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN HUKUK DIŞI KARARINI KINIYORUZ

09.05.2019

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu, Muğla Barosu, Muğla Tabip Odası, DİSK Muğla Birimi ve KESK Muğla Birimi 8 Mayıs 2019 tarihinde bir araya gelerek ortak basın açıklamalarıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerini yenileme kararını kınadılar.

Ortak açıklama Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Görkem Acar tarafından okundu. Açıklama şöyle:

YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN HUKUK DIŞI KARARINI KINIYORUZ TÜM HALKIMIZI DEMOKRASİYE DAHA GÜÇLÜ BİÇİMDE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Seçimleri, 6 Mayıs 2019 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu adına seçimleri yürütmekle görevli ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulan sandık kurulları gerekçe gösterilerek verilen iptal kararı, sandığa yansıyan halk iradesinin gasp edilmesidir.

Bu, sadece İstanbul’un seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve ona oy verenlere değil, İstanbul’a ve hatta 82 milyon yurttaşa karşı büyük bir saygısızlık ve haksızlıktır.

Yüksek Seçim Kurulu, kararlarını hukuk kurallarına ve içtihatlarına göre değil; siyasal iktidarın talimatlarına göre vererek tarihe geçmiştir. Rantın ve akıtılan kaynakların kesilerek; ekmeğin, ulaşımın, suyun fiyatının düşürülmesinden rahatsız olan çıkar gruplarının baskısıyla, hukuk ve demokrasi ayaklar altına alınmıştır.

Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli; sadece iktidar partisinin kaybettiği İstanbul Büyükşehir belediye başkanının seçilmesi için kullanılan oyların geçersiz olduğuna dair karar verenler, “partiye göre hukuk, parti için hukuk” anlayışının egemenliğini ilan etmişlerdir.

Seçimlerden bu yana yaşadığımız süreçte pek çok şey çok daha net ortaya çıkmıştır: Yıllardır sandığı dilinden düşürmeyenlerin, seçmen iradesine tahammül edemediği net biçimde açığa çıkmıştır. Siyasal iktidarın devletin tüm imkanlarını kullanarak seçimleri ve seçmenleri zan altında bırakacak denli demokrasiden uzaklaştığı apaçık ortadadır. Kaynakları tehlikeye düşen yandaş medyanın iftira ve yalanlarının sınırı olmadığı net biçimde açığa çıkmıştır. Bütün bunlar halkın hafızasından asla silinmeyecektir.

İktidara geldikleri günden bu yana, başta yasama ve yargı olmak üzere demokratik siyasal rejimin tüm temel direklerini ortadan kaldıranların, gelinen süreçte yıkamadıkları  yegane şey, halkın umudu ve direnci olmuştur. Yaşanan onca hukuksuzluğa rağmen halkın demokrasiye sahip çıkma kararlılığı, demokrasimizin ve ülkemizin geleceğinin en büyük teminatıdır.

Bizler tüm hukuksuzluğa ve adaletsizliklere rağmen, demokrasiye inanmaya, demokrasi yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu ülke halkından ve mücadele geleneğinden umudumuzu asla kesmeyeceğiz.

Demokrasiye her zamankinden daha güçlü biçimde sahip çıkacağız!

TMMOB MUĞLA İL KOORDİNASYON KURULU
MUĞLA BAROSU