PEYZAJMO: TÜRK HAVA KURUMU’NUN YANGIN SONDÜRME UÇAKLARI VE TAŞINMAZLARI SATILIYOR

14.04.2020

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası kayyum tarafından yönetilen Türk Hava Kurumu'nun, Resmi Gazete`de 2 Nisan 2020`de ilan edilen ve 13 Nisan`da satış ihalesi duyurusu yapılan, orman yangınlarında kullanılan hava araçları ile Resmi Gazete`de 3 ve 5 Nisan 2020 tarihlerinde duyurusu yapılan taşınmazlarını satışa çıkarmasına ilişkin 14 Nisan 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet`in yapı taşlarından olan ve yaklaşık 7 aydır kayyum tarafından yönetilen Türk Hava Kurumu, Resmi Gazete`de 2 Nisan 2020`de ilan edilen ve 13 Nisan`da satış ihalesi duyurusu yapılan, orman yangınlarında kullanılan hava araçları ile Resmi Gazete`de 3 ve 5 Nisan 2020 tarihlerinde duyurusu yapılan taşınmazlarını satışa çıkartıyor

1925 yılında Atatürk`ün talimatıyla kurulan Türk Hava Kurumu, günümüze kadar cumhuriyetimizin havacılık faaliyetlerinin gelişmesinde mihenk taşı olmuştur. Türk Hava Kurumu belki de bizim en öz varlıklarımızdandır. Onlarca yıl vergilerimizin yanı sıra kurban derileriyle bile desteklenen kurum, 95 yılın ardından içi tamamen boşaltılmaktadır.

Bedelini milli servetimiz, doğal mirasımız ve en önemli doğal peyzajlarımız olan hektarlarca ormanımızın yok olmasıyla ödediğimiz 2019`un yaz aylarında ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarına müdahalede, Türk Hava Kurumu etkili bir söndürme faaliyetinde bulunmamıştı. Kurumun ihaleyi alamamasından dolayı uçakların hangarlarda atıl bekletilmesi tepkilere yol açmıştı.

Yaz aylarına yaklaşıyoruz ve iklim krizinin etkileri ortadadır. Uzmanlara göre 2020 yazı, kaydedilen en sıcak 5 yazdan biri olacaktır ve orman yangınları riski her zamankinden fazladır. Tüm dünyayla birlikte ülkemizin de COVID-19 pandemisine karşı savaştığı ve herkesin deyim yerindeyse hayatta kalma mücadelesi verdiği bu günlerde orman yangınlarına karşı en büyük sigortamız olan Türk Hava Kurumu`nun uçak ve taşınmazlarının satılması kesinlikle kabul edilemez. Ülkenin geleceğini karartmaya ve kamunun mallarını satmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu karardan acilen vazgeçilmelidir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası