SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKIMIZI YÖNETMELİKLERİNİZLE ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ

26.11.2014

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 25 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği üzerine 26 Kasım 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKIMIZI

YÖNETMELİKLERİNİZLE ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ

Sağlıklı çevrede yaşama hakkı, emperyalist paylaşım savaşının büyük yıkımı sonrasında kabul edilmiştir. İnsanlık, bu savaşlarda silahla ölümler dışında sıtma, veba gibi salgın hastalıklarda nüfusun %10’nu kaybetmiştir. Yok olan doğal kaynakların, insanın hayatını sürdürmesini olanaksız hale getirdiğini gören insanlık, İnsan Hakları Sözleşmesi’nin imzalanmasına öncülük etmiştir.

Ülkemizde ise en temel insan haklarının geliştirilmesi bir yana; korunmasına ilişkin dahi tümüyle geriye gittiğimiz bir gerçekliktir. Bugün ülke kaynaklarının talanı savaş yoluyla değil, insan haklarını korumakla yükümlü iktidar tarafından çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle yapılmaktadır. Tüm ülke kaynakları iktidarın kolladığı şirketler ve uluslararası konsorsiyumları eliyle talan edilmektedir.

Bunun son örneği de 25.11.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğidir.

“Yeni Türkiye”nin ÇED Yönetmeliği; Anayasa Mahkemesi de olsa iktidara hiçbir yargı kararının dur diyemeyeceğinin, iktidarın her türlü denetimden vareste olduğunun ilanıdır.

“Yeni Türkiye”nin ÇED Yönetmeliği; şehir hastanelerinin, RES’lerin, HES’lerin, orman alanlarının dönüşümünün, kentsel dönüşümün, sanayi tesislerinin sökümünün, Toplu konut projelerinin, AVM’lerin, golf sahalarının, beyaz eşya boyama tesislerinin, yeraltından su çekilmesinin, -metrekare, metreküp, ton- ayarlaması yaparak yani ÇED muafiyetlerini genişleterek Çevresel Etki Değerlendirilmesinden yani denetimden muaf hale geldiğinin bir kez daha ilanıdır. Bu muaf alanların tümü sermayenin talan alanlarıdır.

Ülke nüfusu 77 milyondur ve bu nüfusun sağlıklı bir çevrede yaşaması için doğal kaynakların sonuna kadar korunması gerektiği açıktır.

Yaşamı yok edenlere karşı mücadele hem haktır hem de bir görevdir. İnsandan, emekten, haktan, hukuktan, adaletten yana çalışmalarını yürüten TMMOB bu görevi sonuna kadar yerine getirmeye kararlıdır.

TMMOB, bir yandan talana mevzuat kılıfı getirenlere karşı hukuki mücadelesini sürdürecek, bir yandan da bu ülkede kim havasına, toprağına, suyuna, ormanına, kentine, kısacası yaşam alanlarına sahip çıkıyor ve mücadele ediyorsa; onlarla birlikte omuz omuza olacaktır.

TMMOB herkesi, “Yeni Türkiye”nin ÇED yönetmeliğine karşı birleşik mücadeleye çağırmaktadır.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı