SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL BİNALAR İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR YERLEŞMELERİN BELGELENDİRİLMESİNE DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

22.12.2014

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sürdürülebilir Yeşil Binalar İle Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmeliği 8 Aralık 2014 Tarih 29199 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu yönetmeliğin 1. Maddesinde yönetmeliğin amacı; “binanın doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilir yeşil binalar ile sürdürülebilir yerleşmelerin değerlendirme ve belgelendirme sistemlerinin oluşturulması, belgelendirme süreçlerinde rol alacakların görev, nitelik ve sorumluluklarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmektir” şeklinde belirtiliyor.

Yönetmeliğe göre, Bakanlıkça, sürdürülebilirliğin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konularında çalışarak iş ve işlemleri yönlendirmek üzere bir Daimi Komite oluşturulacak. “Daimi Komite”de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de temsil edilecek.

Ayrıca, sürdürülebilir yeşil binalar ile sürdürülebilir yerleşmeleri belgelendirecek kuruluşlarda aranacak nitelikler sıralanırken,

“MADDE 10 – (1) Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sürdürülebilir bina ile sürdürülebilir yerleşmeler gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, mimarlık ve mühendislik hizmetleri veren ve 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve  Mimar Odaları Kanunu uyarınca büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar belgelendirme kuruluşu olarak görevlendirilebilir” düzenlemesi yapılıyor.