TAKSİM DAYANIŞMASI GEZİ DAVASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

17.03.2022

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz 17 Mart 2022 tarihinde TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde Taksim Dayanışması Gezi Davasına ilişkin yapılan basın toplantısında dostlarımızı haklı davalarında yalnız bırakmayacağız diye konuştu.

TAKSİM DAYANIŞMASI GEZİ DAVASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Değerli dostlar,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu adına hepinizi dostlukla kucaklıyorum.

Bu ülkenin başına gelen en güzel şey olan Gezi Direnişini ve o görkemli direnişin mimarı olan herkesi minnetle selamlıyorum. Direniş günlerinde kaybettiğimiz gencecik filizlerimizi bir kez daha saygı ve özlemle anıyorum.

Değerli dostlar,

2014 yılından bu yana, 8 yıldır süren bir yargı felaketine, adalet utancına tanıklık ediyoruz. Bir halk hareketinin, demokratik bir direnişin parçası olduğu cezalandırılmak istenen arkadaşlarımız üzerinden devam eden bu hukuk faciasının vebali siyasi iktidarın üzerinde olduğu kadar, onun güdümündeki yargı organlarının da üzerindedir.

Uydurma delillerle, kurmaca iddianamelerle, asılsız suçlamalarla defalarca yargılanan, her seferinde beraat eden arkadaşlarımız her seferinde kendilerini yeniden mahkeme huzurunda buluyorlar.

Tümüyle barışçıl eylemler darbe teşebbüsü gibi nitelendirilerek, Savcılık tarafından Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı için istenen ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi, aralarında Şehir Plancıları Odamızdan Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odamızın Can Atalay'ın da bulunduğu diğer arkadaşlarımız için istenen cezalar yargının içinde bulunduğu durumun içler acısı durumunu göstermektedir.

Mücella Yapıcı TMMOB Yönetim  ve Yürütme Kurulu Üyesidir. Türkiye’deki 600 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının üye olduğu meslek örgütlerinin üst birliğinin en üst kurulunda yer almaktadır. Bugüne kadar mücadelesiyle ve fikirleriyle toplumun her kesimine örnek olmuş bir isimdir.

Ömrünü darbelerle ve darbecilerle mücadeleyle geçirmiş Mücella Yapıcı’dan bir darbeci çıkarmak, sadece hukuka değil akla, mantığa ve vicdana da aykırıdır. Bu davanın savcıları darbecilerle kol kola gezerken, Mücella Yapıcı onlardan hesap soruyordu. Ne yaparsanız yapın dostlarımızın isimlerini ve mücadelesini kirletemeyeceksiniz. Buna izin vermeyeceğiz.

Tayfun Kahraman Şehir Plancıları Odamızın geçmiş dönemlerde İstanbul Şube Başkanlığını yürütmüş olan bir arkadaşımızdır.

Can Atalay Mimarlar Odamızın Avukatı ve Basın Danışmanıdır.

Bu arkadaşlarımız bugüne kadar yürüttükleri mücadele ve fikirleriyle toplumun her kesimine örnek olmuş isimlerdir.

Değerli dostlar,

Bu yaşananların hukukla, kanunlarla, adaletle açıklanabilir bir yanı bulunmuyor.

Bu yaşananlar, AKP’nin Gezi heyulasından duyduğu korkuyla baş edebilme çabasından başka bir şey değildir.

Bu yaşananlar, AKP’nin siyaseten yüzleşemediği Gezi gerçekliğinden kaçabilmek için hukuk karikatürü yaratma çabasından başka bir şey değildir.

Ne kadar çabalarsa çabalasın ne kadar uğraşırsa uğraşsın Gezi’nin masumiyetine, Gezi’nin haklılığına, Gezi’nin gerçekliğine en ufak bir leke süremeyecek.

Gezi bu ülkenin onurlu geçmişi, umutlu geleceğidir. Gezi dündür, bugündür, gelecektir.

Gezi Direnişi bu topraklarda ağaca, doğaya ve kamusal mekânlara sahip çıkma iradesinin, geleceği kazanma mücadelesinin zirvesidir.

Gezi Direnişi insanlığın ortak değerlerine, haklara ve özgürlüklere, dayanışmaya sahip çıkmanın hikâyesidir.

Gezi direnişi toplumun her kesiminden insanın bir arada yaşamasının, paylaşmasının ve dayanışmasının en güzel örneğidir

Gezi direnişi katılımcılığın, yaratıcılığın ve doğrudan demokrasinin ifadesidir.

Siyasi iktidarı asıl korkutan da zaten Gezi’de kolektif olarak ortaya çıkardığımız bu değerlerdir.

Bu değerlere ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağız. Gezi davasında yargılanan dostlarımıza sahip çıkacağız. Gezi’de hayatını kaybeden gençlerimizin anılarına ve düşlerine sahip çıkacağız.

Direnişin ilk haftasında Gezi Parkına asılan bir pankartta “Siz yokken burada olan ağaçlar siz giderken de burada selâm duracaklar" diye yazıyordu. İşte AKP’nin gidişinin arifesindeyiz ve o parktaki ağaçlar orada durmaya devam ediyorlar, hepimizi coşkuyla selamlayarak.

Hepinizi dostlukla kucaklıyorum. Biz kazanacağız, Gezi kazanacak!

EMİN KORAMAZ
TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI