TMMOB BAŞKANLARI “DÜNDEN BUGÜNE TMMOB”Yİ ANLATTI

22.10.2014

TMMOB’nin eski başkanları TMMOB 60. Yıl etkinliğinde buluştu. “Dünden bugüne TMMOB”yi anlatan başkanlar, dönemin coşkusu ve mücadele ruhunu anlatırken, bugün için de mücadelenin önemine dikkat çektiler.  

TMMOB’nin 60. Yılı etkinlikleri çerçevesinde Ankara İKK tarafından 18 Ekim 2014 Cumartesi günü TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisi toplantı salonunda düzenlenen ve oturum başkanlığını Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın'ın yaptığı etkinlikte TMMOB’nin 80’den bugüne başkanlığını yapmış Yavuz Önen, Bülent Tanık, Teoman Alptürk, Kaya Güvenç ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuşmacı olarak yer aldı.

Yavuz Önen, TMMOB’nin kuruluşu 1954 yılında çıkartılan yasa ile olsa bile bugünkü çizgisinin 70’li yıllarda oluşturulduğu ifade ederken, “Bu öykü Türkiye solunun ayağa kalktığı dönemde başlamıştır. Bunun bedeli de ağır olmuştur. Kendi haklarını savunduğu için, bu savunuyu halkla buluşturduğu ve sokaklara taşıdığı için bunun bedeli ağır ödetilmiştir. TMMOB bir kitle hareketidir. Yasaların çizdiği sınırları aşmış, halkla buluşmuş bir harekettir. Bilimi ve tekniği ‘halk için” var ettiği için çalışma alanı kısıtlanmaya çalışılmış bir örgüttür” diye konuştu.

Bülent Tanık, TMMOB’nin de toplumun birçok kesimi gibi tehdit altında olduğunu belirtirken, “TMMOB en büyük saldırıya uğradığı 80’lerde önde koşan, diğer kesimleri de örgütleyen bir örgüttü. Önümüzdeki dönem TMMOB yönetimi daha aktif, daha siyasi olmalı, sadece kendine yönelik saldırılara değil, toplumsal mücadele konusunda da güçlenmelidir” dedi.

Teoman Alptürk, Türkiye’de ve Dünya’da yaşanılanları George Orwell’in 1984 romanına benzeterek, Platon’un ''Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir” sözlerini hatırlattı.

Kaya Güvenç ise, TMMOB’nin kurulduğu 1954’ten sonraki ilk 10 yılda mühendis-mimar topluluğunun ayrıcalıklı bir meslek grubu olduğunu anlatarak, “Mühendis ve mimarlar 1970’lerde kendilerinin ayrıcalıklı olmadığını, emekçi halk kesimleriyle bir olduklarını görmüşlerdir. 12 Mart ile beraber bir çalkalanma dönemi ve TMMOB’de yönetim değişikliği oldu. TMMOB toplumsal muhalefetin bir örgütü haline geldi” dedi.

TMMOB’nin başka örgütlerle birlikte yaptığı ortak etkinlikleri odak alan bir konuşma yapan Güvenç, TMMOB, TÖB-DER’in de aralarında olduğu örgütlerin başlattığı DGM’lere karşı yürütülen mücadele, Demokrasi Platformu ve Emek Platformu çalışmalarını anlatarak, emeğiyle mücadele edenlerin bir araya gelmesine ihtiyaç olduğunu, yeni güçbirliği arayışlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Mehmet Soğancı ise, TMMOB’nin 60. yılında da; karanlığa karşı aydınlığa; baskıcı, otoriter yönetim anlayışına karşı özgürlük ve demokrasiye; ırkçı ve milliyetçi anlayışın beslediği linç kültürüne karşı bir arada kardeşçe ve barış içinde yaşama; her şeyin para-kâr olduğu piyasa anlayışına karşı eşitliğe, emekçi sınıfların haklar mücadelesine, işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele taleplerine sahip çıktığını söyledi.