TMMOB BATMAN İKK: GEZİ’YE, EMEĞİMİZE, MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!

16.05.2022

Birliğimiz tarafından yürütülen "Geziye, Emeğimize, Mesleğimize Sahip Çıkıyoruz" başlıklı kampanya kapsamında TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Makina Mühendisleri Odası Batman Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamada TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Bülent Tekik tarafından yapılan eylem süreci bilgilendirmesi sonrası Makina Mühendisleri Odası Batman Temsilcisi Ruken Kanat açıklamayı okudu. Basın metni şu şekilde:

GEZİ’YE, EMEĞİMİZE, MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!

Değerli Basın Emekçileri, Saygıdeğer Meslektaşlarımız

Bugün burada TMMOB’nin ülke genelinde 16-22 Mayıs tarihleri arasında “Geziye, Emeğimize, Mesleğimize Sahip Çıkıyoruz!” şiarıyla gerçekleştireceği bir kısım eylem ve etkinliğin ilk gününde basın açıklamamızı yapıyoruz.

Bölge illerinde yerel yönetimin büyük çoğunluğunda söz sahibi olan ve Kürt sorunu bağlamında bölgede ve ülke genelinde çözüm için bir irade olduğu artık dünya kamuoyunca kabul gören siyasal anlayışın belediyelerine kayyım atanmış, yönetici ve üyeleri tutuklanmıştır.

Siyasal, ekonomik ve sosyal bunalımın meslektaşlarımızı ve yurttaşları her açıdan kuşattığı, enflasyon ve işsizliğin tavan yaptığı bir atmosferde daha adil, daha demokratik bir ülke için direnen Geziciler tutuklanıyor, muhalefet sindirilmeye çalışılıyor. Aralarında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu arkadaşlarımıza verilen cezalar, toplumu tümden sindirme ve her türden muhalefeti yok etme amacına yönelik bir adımdır. Ülke adeta tek adam rejimine, tek adam demokrasisine mahkûm edilmiş, toplumun tüm kesimleri sindirilmeye çalışılmıştır.

Bugün yine bölgeden çatışma ve ölüm haberleri geliyorsa, işsizlik artmış, enflasyon yüzde yüzlere dayanmışsa, doğusundan batısına tüm muhalif odaklar baskı altına alınıyor, tutuklanıyor ve işkence görüyorsa, hapishanelerde hasta tutsaklar, sokaklarda kadınlar katlediliyorsa buna dur demek gerekiyor.

Biz mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamından çıkması, üretimin, demokrasinin, eşit paylaşım ve adaletin hüküm sürmesi için mesleğimizin onuruna ve yurttaşlarımızın ekonomik refah, barış ve özgürlük tutkusuna yaraşır bir ülke ve dünya istiyoruz.

AKP iktidarında çiftçinin, işçinin, memurun ve öğrencinin nasıl geleceği yoksa mühendis ve mimarın da yoktur. TMMOB’un aşağıdaki talepleri ile iktidara sesleniyoruz:

Nitelikli işgücümüzün heba olmasına neden olan işsizlik sorunu derhal çözülmelidir.

Tüm meslektaşlarımıza güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalıdır.

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir, ek göstergeler 4800-6400 aralığına yükseltilmelidir.

KHK ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir

Ülkemizin doğal kaynaklarını, ormanlarını, tarım alanlarını ve tarihi mirasını yağmalamayı amaçlayan tüm düzenlemeler geri çekilmelidir.

Gezi Tutsakları serbest bırakılmalı ve Kürt sorununda söz sahibi olan siyasi iradeye yönelik baskı ve tutuklamalara ve savaş politikalarına derhal son verilmelidir.

Bu anlamda Geziye, emeğimize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz!

TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu