TMMOB-DİSK-KESK-TTB ANKARA BİRİMLERİ: ANKARA SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI’NIN YANINDAYIZ!

20.03.2020

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Tabip Odası 20 Mart 2020 tarihinde “Ankara Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası’nın Yanındayız!” başlıklı bir açıklama yayımlandılar.

ANKARA SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI’NIN YANINDAYIZ!

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO), koronavirüs salgını nedeniyle “Beyanname ve bildirgelerin ertelenmesi” talebini iletmek için 20 Mart 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak istedi. “Muhasebeci ve mali müşavirlerin hayatı tehlikede ölmek istemiyoruz” yazılı pankartla bakanlık önüne gelen ASMMMO üyelerinin basın açıklamasına polis izin vermezken dört kişi gözaltına alındı.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Tabip Odası tarafından “Ankara Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası’nın Yanındayız!” başlıklı bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, “Yol arkadaşımız ASMMMO’ya yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz,” denildi.

Açıklamanın tamamı:

Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs (COVİD 19) Türkiye’de de görüldü. Şu ana kadar dünya genelinde 240 bin civarında kişiye virüs bulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini aşmıştır. Ülkemizde ise resmi açıklamalara göre gün itibariyle 4 vatandaşımız yaşamını yitirmiş ve virüs en az 391 kişinin enfekte olmasına yol açmıştır.

Birçok ülkede iktidarlar kamu hizmetlerine, gelir düzeyi düşük vatandaşlara, işsizlere, emeklilere, öğrencilere, dezavantajlı gruplara, risk düzeyi yüksek kesimlere yönelik ek ve kapsamlı bütçeler ayırmakta, ödenekler hazırlamaktadır. Ancak ülkemizde ne yazık ki tam tersi bir yaklaşımla önce sermayeyi kurtarmayı esas alan bir politika yürütülmekte ve bu doğrultuda kararlar alınmaktadır.

Salgın nedeniyle büyüyen krizden en fazla etkilenen kesim olan emekçiler ve işsizlerin tedbir paketi kapsamında yok sayılması, AKP’nin sınıfsal tercihlerinin ve önceliklerinin en somut göstergesi olmuştur.

Siyasi iktidarın yıllardır uyguladığı ekonomi politikaları ve yatırım öncelikleri bugüne kadar her kriz döneminde olduğu gibi, bugün de toplumun geniş kesimlerini krize karşı savunmasız bırakmıştır. Üretim yerine rantı, tasarruf yerine harcamayı, kamu yatırımları yerine özelleştirmeleri teşvik eden neoliberal politikaların insanlığın ortak geleceğine ihanet olduğu artık açık seçik ortaya çıkmıştır.

Bu süreçte iktidarın okulları tatil etmesi, toplu etkinliklerinin iptal edilmesi, zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamasına yönelik çağrılar yapması vb. önlemleri hayata geçirmesi olumlu olmakla birlikte giderek ciddiyetten uzaklaşıldığı görüntüsü kaygılandırmaktadır. İktidar ilk günlerdeki olumlu havayı dağıtmakta, güven vermekten uzaklaşmakta, şeffaf davranmamakta, baskı ve güvenlik tedbirleriyle tek yanlı olarak süreci yönetmeye çalışmaktadır

Salgına ve ekonomik önlemlere ilişkin emek ve meslek odalarının yapmış olduğu önerileri de her zamanki gibi dikkate alınmamaktadır. Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, risk grubunda bulunan üyelerinin sağlığının korunması hassasiyetiyle talep etmiş olduğu hususların dikkate alınmaması sebebiyle 20 Mart 2020 tarihinde sesini duyurabilmek için talepleriyle ilgili bakanlık önünde basın açıklaması yapmak istemiştir. Ancak bu açıklamaya müdahale edilerek ASMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şahin ve beraberindeki Yönetim Kurulu ve Oda Üyeleri gözaltına alınmıştır.

Yol arkadaşımız ASMMMO’ya yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği

KESK Ankara Şubeler Platformu