TMMOB DİYARBAKIR'DA GÖZALTILARI KABUL ETMİYORUZ DEDİ

28.04.2023

Diyarbakır merkezli gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu 28 Nisan 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaparak ‘Gözaltına aldığınız arkadaşlarımızı da alarak eşit, özgür yarınları birlikte inşa edeceğiz’ dedi.

Diyarbakır merkezli 21 ilde gerçekleştirilen ve aralarında TMMOB yöneticilerinin de bulunduğu gözaltı ve tutuklamalara ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Maden MO Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Ergin ve Hukuk Müşaviri Volkan Kaya yanı sıra bir çok TMMOB üyesi katıldı.

Açıklama öncesi konuşan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, “Seçimler arifesinde uydurma gerekçelerle yürütülen bir operasyonla karşı karşıyayız. TMMOB Anayasal bir kuruluş, kamu yararını savunmak, yerel ve merkezi iktidarın uygulamalarının kamu yararına uygunluklarını denetmemek ve çözüm önerileri sunmakla görevliyiz. Arkadaşlarımız bu kapsamda TMMOB'nin görev ve sorumlulukları doğrultusunda faaliyetler yürütmüş ve mücadele etmişlerdir. Arkadaşlarımıza kefiliz, Diyarbakır ve ülkemiz için fedakarca çalışmaktadırlar. Yöneticilerimizin adresi belli olmasına rağmen gece yarısı operasyonlarıyla alınmaları bizim bu sürece şüpheyle bakmamıza yetmektedir. AKP’nin hukuksuzca yürüttüğü benzer siyasi operasyonları ve benzer süreçlerini çok yaşadık. 1 Mayıs ve seçimler gibi önemli dönemlerin hemen öncesinde toplumsal muhalefeti sindirmek ve göz dağı vermek için gerçekleşen gözaltılar hukuksuzdur ve asla kabul edilemez. AKP, toplumsal muhalefeti baskıyla sindirmeye çalışmaktan vazgeçmelidir. Arkadaşlarımızın yanındayız.” dedi. Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Ergin de bir konuşma yaparak yaşanaları kınadığını ifade etti.

“Keyfi ve siyasi gözaltıları kabul etmiyoruz” başlıklı açıklama metnini okuyan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Eşsözcüsü Alican Çetinkaya, 4’üncü gününü geride bırakan bu hukuksuz sürecin derhal son bulmasını talep etti.

Arkadaşlarının eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi verdiğini vurgulayan Çetinkaya, “Geçmiş dönemlerde TMMOB İl Koordinasyon Kurulu sözcülüğü yapan Doğan Hatun arkadaşımızın yaptığı kent hakkı savunuculuğu, kayyımların rant ve talan politikalarına karşı mücadelesi, tarihi ve kültürel varlıklarımızın korunmasına yönelik çabası bütün toplumun hafızasında yer almaktadır. Aynı zamanda Diyarbakır Kent Dayanışma ve Koruma Platformunda yürütücü olarak, 6 Şubat tarihinde iktidarınızın tedbirsizliği ve beceriksizliği yüzünden on binlerce yapının yıkıldığı, on binlerce ölümün yaşandığı depremde, halka nefes olmak, sağlayamadığınız acil ihtiyaçları sağlamak için haftalarca gece gündüz demeden Deprem Kriz Masası Sözcülüğü yapmıştır. Yandaş ve satılık medyaya servis edilen kurgu suçlamalarla bu mücadelemizi durduramayacağınızı ifade etmek isteriz” diye konuştu.

Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Seçimleri sabote etmek ve seçimlerde korku iklimini yaygınlaştırmak, toplum aktivisitlerini gözaltına alıp onlar üzerinden topluma gözdağı vermenin başarısız olacağını geçmiş dönem seçim öncesi operasyonlardan biliyoruz. Yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran, demokratik kitle örgütlerine keyfi uygulamalar yapan, hak taleplerini görmezden gelerek şiddet yoluyla baskılayan zihniyete boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz. Her zaman olduğu gibi halktan, emekten, bilimden ve doğadan yana olmaya, rant ve talanlarınıza karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bir kez daha belirtiyoruz, gözaltına alınan arkadaşlarımızın hukuka aykırı olarak özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilerek derhal serbest bırakılmaları sağlanmalıdır. Yaratacağınız korku dağları istediğiniz kadar yüksek olsun, bizler bu dağları aşacak, haksız, hukuksuz, zorba ve zulüm kâr iktidarınıza son vereceğiz! Gözaltına aldığınız arkadaşlarımızı alacak eşit, özgür yarınları birlikte inşa edeceğiz!”