TMMOB KOCAELİ İKK: DOĞAMIZA DA, TARİHİMİZE DE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

18.06.2019

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Kuzey Marmara Otoyolu yapımına ilişkin 14 Haziran 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

DOĞAMIZA DA, TARİHİMİZE DE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bilindiği üzere bir kısmı ilimiz sınırlarından geçen Kuzey Marmara Otoyolu yapımı için Kandıra İlçesi Babaköy’de 13 hektar alanda taş ocağı açılması planlandığı, resmi rakamlara göre dahi en az 2.159 ağaç kesileceği ve ağaç kesim işlemlerinin başlandığı bilinmektedir.

Bu işlemler sırasında, aynı bölgede Roma Dönemi’ne ait, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen kayaya oyulmuş ve ender görülen lahit mezarlara rastlanmıştır.

Başkaca mezar ve diğer tarihi eserlere rastlama olasılığı da göz önünde bulundurulduğunda konuyla ilgili bölgede ilgili kurumların birlikte çalışma yapmaları zorunluluğu doğmuştur.

Tüm kurum ve kurullarımızın öncelikli yaklaşımlarından birisi Tarihsel ve doğal varlıklarımıza sahip çıkmaktır.

Açığa çıkan kalıntılar da dikkate alındığında, maden ocağına yol yapım çalışmalarının durdurularak, çalışmaların Müze Müdürlüğü denetimine alınmasını ve tarihi eserlere rastlanan bahse konu alan ile çevresinin SİT ALANI olarak tespit ve tescilinin yapılması hususunda 14 Haziran 2019 tarihinde Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu başvuruda bulunmuştur.

Canlıların ve ekolojik alanlarının, ormanlarımızın, denizlerimizin, akarsularımızın kısaca doğamızın yok edilmesine karşı; doğamıza ve tarihimize sahip çıktığımızı ve çıkacağımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Saygılarımızla,

Murat KÜREKCİ