TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA YAPILACAK TASARIM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ HİZMETLERİNE DAİR TEBLİĞ’İN İPTALİNE KARAR VERİLDİ

27.07.2022

TMMOB tarafından 11/01/2019 tarihli, 30652 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Kapsamında Yapılacak Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmetlerine Dair Tebliğ’in iptali istemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılan davada Danıştay 6. Dairesince dava konusu ilgili Tebliğ’in iptaline karar verildi.

Dava dilekçesinde “dava konusu Tebliğ’in özel uzmanlık gerektiren konularda ‘tasarım gözetimi ve kontrolü hizmeti’ şeklinde bir hizmet alanı oluşturduğu, yeni bir meslek niteliğinde olan bu statünün dayanak Yasada ve ilgili mevzuatta olmadığı halde Yönetmelikle yapılan atıf gereği anılan Tebliğ ile düzenlenmesinin dava konusu işlemi yetki yönünden hukuka aykırı hale getirdiği, Tebliğ’in kamu yararı amacı taşımadığı” hususlarına vurgu yapılarak dava konusu işlemin iptali talep edilmiştir.a

Danıştay 6. Dairesince yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde “.. Bu durumda, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin kanuni dayanağı olan 7269 sayılı Kanunun 3. maddesinde, yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek veya esaslı tamir görecek resmi ve özel bütün yapıların tabi olacağı teknik şartların bir Yönetmelikle tespit edileceği düzenlemesi yer almasına rağmen, tasarım gözetimi ve kontrolü hizmetlerini yerine getireceklerin eğitim koşulları, mesleki yeterlilik ve deneyim konuları ve bunların belgelendirilmesi ile hizmetin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların Yönetmelik yerine dava konusu Tebliğ ile düzenlenmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” gerekçesiyle dava konusu Tebliğin İPTALİNE karar verildi.