TÜRKİYE’NİN İÇİNDE BULUNDUĞU HUKUKİ GARABETİN EN AÇIK GÖSTERGESİ OLAN OHAL İŞLEMLERİ İNCELEME KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR!

23.01.2019

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun 2 yıllık çalışma sürecine ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ tarafından 23 Ocak 2019 tarihinde bir basın açıklaması yapıldı.

TÜRKİYE’NİN İÇİNDE BULUNDUĞU HUKUKİ GARABETİN EN AÇIK GÖSTERGESİ OLAN OHAL İŞLEMLERİ İNCELEME KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR!

OHAL döneminde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere 23 Ocak 2017 tarihinde kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun başlangıçta öngörülen 2 yıllık çalışma süresinin sonuna gelindi.

26 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görev süresi 1 yıl daha uzatılan Komisyon görev yaptığı 2 yıl içerisinde, 125 bin 600 başvurunun sadece 50 bin 300’ünü karara bağladı. 2 yıllık çalışma süresi boyunca başvuruların yarısını bile inceleyemeyen OHAL İşlemleri Komisyonu’nun gerçek amacının hukuki sürecin önünü tıkamak ve etkili başvuru yollarını geciktirmek olduğu bir kez daha açığa çıkmıştır.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun oluşumu ve işlevi, Türkiye’nin içinde bulunduğu hukuki garabetin en açık göstergesidir. Herhangi bir idari soruşturmaya ya da yargı kararına dayanmaksızın, keyfi bir işlemle görevlerinden ihraç edilen kişilerin hukuk önünde haklarını arama talebi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından bilinçli biçimde kesilmektedir.

İsnat edilen suçun ispat edilmesi gerekliliği evrensel bir hukuk ilkesi iken, Türkiye’de KHK ile ihraç edilen kamu görevlileri, suçsuz olduklarını ispat edebilmek için bile bir yargı organına başvuramamaktadır. İhraç edilen 135 bini aşkın kamu görevlisinin İdare Mahkemelerine, Anayasa Mahkemesine ve AİHM’e yaptıkları tüm başvurular, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu adres gösterilerek reddedilmiştir. Oysa OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu bir yargı organı değildir. OHAL İnceleme Komisyonu yine Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş idari bir organdır. İdarenin kendi işlemine karşı itirazı yine kendi biriminde inceleyerek karara bağlamasının hukuk devleti ile bağdaşır yanı yoktur.

Geciken adalet, adalet değildir. 2 yılı aşkın zamandır haksız-hukuksuz biçimde işlerinden atılarak büyük mağduriyetler yaşamış yurttaşlarımızın yargı önüne çıkması geciktirilerek bir kez daha mağdur edilmesi kabul edilemez.

Haksızlıkların daha da büyümemesi için OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Haklarında mahkeme kararı olmayan ihraçlar tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Asılsız suç isnadıyla insanları bunca yıl mağdur eden idareciler ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmalıdır.

 

EMİN KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı