YAŞANAN SELLER DOĞAL AFET DEĞİLDİR! ÇARPIK KENTLEŞME VE DOĞA KATLİAMLARI SELLERE NEDEN OLMAKTADIR!

24.08.2020

22 Ağustos 2020 tarihinde Giresun ve ilçelerinde yaşanan ve 7 yurttaşımızın hayatını kaybettiği, 9 yurttaşımızın ise hâlâ kayıp olduğu sel felaketiyle ilgili TMMOB Yönetim Kurulu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

YAŞANAN SELLER DOĞAL AFET DEĞİLDİR

ÇARPIK KENTLEŞME ve DOĞA KATLİAMLARI SELLERE NEDEN OLMAKTADIR

Yapılan bilimsel çalışmalar, ülkemizin de içinde yer aldığı Doğu Akdeniz Havzasının, iklim değişikliğine karşı en duyarlı alanlar arasında bulunduğunu göstermektedir. İklim Değişikliğinin 2 temel göstergesi Sıcaklık ve Yağıştır. Bölgesel olarak farklılıklar gösterse de küresel ölçekte artması öngörülen sıcaklıkların yanı sıra, yağışlarda da düzensizliklerin yaşanması beklenmektedir.

Türkiye yıllık ortalama sıcaklıklarının 2000’li yıllardan itibaren ortalamaların üzerinde gerçekleştiği bilinmektedir. Yaşanan en sıcak yıllar bu dönemde gerçekleşmiştir (Ek-1). Yağışlarda yaşanacak düzensizlikler, kısa sürede yüksek miktarda yağış bırakan şiddetli hava olaylarının sıklıklarında artışlar şeklinde kendini göstermektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yıllık olarak hazırlanan meteorolojik karakterli ve doğa kaynaklı afetler raporlarına göre 2000’li yıllardan itibaren afet sayılarında önemli artışlar yaşandığı belirtilmektedir (Ek-1). 2019 yılı verilerine göre Şiddetli Yağış ve Seller, meteorolojik karakterli ve doğa kaynaklı afetlerin 3’te 1’inden fazlasını oluşturmaktadır.

Giresun’da yaşanan şiddetli yağış sonucu oluşan sel felaketinde 7 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 9 vatandaşımızın ise kayıp olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı diliyor, kayıp olarak bildirilen vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasını bekliyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ölçümlerine göre, son 24 saatte Giresun şehir merkezinde 48.2 mm yağış gerçekleşirken, yüksek rakımlı yerleşim bölgelerinde 100 mm’yi aşan yağışlar ölçülmüştür. Bölgede ölçülen en yüksek yağışlar ise Yağlıdere (136.2 mm) ve Çanakçı’da (120.6 mm) meydana gelmiştir.

Yerleşim merkezlerinde meydana gelen sellerinin gerçek nedeni, yere düşen yağış miktarından ziyade, düşen yağışın büyük bir bölümünün toprağa süzülememesi sonucunda yüzey akışına geçmesidir. Özellikle yapılaşmanın, asfalt ve beton zeminlerin çok yoğun olduğu yerleşimlerde; düştüğü noktada 3-5 cm yüksekliğe sahip olan yağışlar, asfalt ve beton zemin üzerinde yüzey akışına geçerek daha alçak noktalara veya altgeçitlere ulaştığında metrelerce yüksekliğe erişerek sel ve taşkınlara neden olmaktadır.

Yaşanan bu son afet, kentlerimizi iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmemiz gerektiğini göstermiştir. İklim değişikliği uyum çalışmaları yapılarak yaşanan sellerin etkisi azaltılabilir, can ve mal kayıpları en az seviyeye indirilebilir.

Son yıllarda bu acıları çok sık yaşamaya başladık. Artık ders alınması gerekmektedir.

Ancak, özellikle son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin temel nedenleri, iklim değişikliğinden ziyade, insan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış su politikaları ve HES’ler, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir.

  • Dereler üzerinde, birbirinin peşi sıra onlarca HES kurularak, doğal akış engellenmektedir. Dereler halkındır. Yanlış su yönetimi ve HES politikaları sonlandırılmalıdır.
  • Çarpık kentleşme sonucu, dere taşkın alanları ve dere yatakları yapılaşmaya açılmıştır. Dere yataklarının acilen rehabilite edilmesi, üzerindeki yapıların kaldırılması ve tekrar yapılaşmaya açılmaması için Anayasal korumaya alınması gerekmektedir.
  • Kentsel alanların büyük bölümü asfalt ve betonla kaplandığı için, düşen yağış toprak tarafından emilememekte ve doğrudan akışa geçmektedir. Beton ve asfalt ekonomisi terk edilerek, insan ve çevre merkezli yerleşim politikaları hayata geçirilmelidir.
  • Hızlı nüfus artışından dolayı kentlerimizin altyapısı yetersiz kalmaktadır. Özellikle büyük kentlerimizde bulunan birleşik kanalizasyon sistemleri aşırı yağışlarda yetersiz kalmaktadır. Büyükşehirler başta olmak üzere, tüm yerleşim birimlerinde ayrık sistem kanalizasyon altyapısı oluşturulması için yerel yönetimlere yeterli kaynak ayrılmalıdır.

Doğa katliamları devam ettikçe, yerleşim birimlerimiz rant politikalarına teslim edilerek beton ve asfalt yoğunluğu arttırıldıkça sel ve taşkınların olması kaçınılmazdır.

TMMOB YÖNETİM KURULU

 

Ek-1: MGM değerlendirme ve gözlemleri (www.mgm.gov.tr).

Türkiye yıllık ortalama sıcaklık sapmaları (www.mgm.gov.tr)

Türkiye’de 1940-2019 Periyodunda Gözlenen Meteorolojik Karakterli Doğa Kaynaklı Afetler (www.mgm.gov.tr)

 

24 Saatlik Toplam Yağış Miktarları, 22 Ağustos 2020 (22.08.2020 06:00 - 23.08.2020 06:00 (UTC) Arası)

(https://www.mgm.gov.tr/sondurum/toplam-yagis.aspx)

Yerleşim Birimi

Yağış, mm

Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE/SINIRKÖY KÖYÜ

136,2

Giresun, Çanakçı, ÇANAKÇI

120,6

Rize, Güneysu, GÜNEYSU

114,6

Ordu, Kabadüz, KABADÜZ/YOKUŞDİBİ BELDESİ

108,8

Rize, İkizdere, İKİZDERE/ÇAĞRANKAYA YAYLASI

105,9

Rize, Merkez, RİZE

98,9

Giresun, Görele, GÖRELE/SİS DAĞI

98,3

Rize, Güneysu, GÜNEYSU/HANDÜZÜ YAYLASI

87,9

Şırnak, Güçlükonak, GÜÇLÜKONAK

85,4

Giresun, Alucra, ALUCRA/ÇAKRAK KÖYÜ

83,6

Rize, Derepazarı, DEREPAZARI/MALTEPE KÖYÜ

82,6

Giresun, Bulancak, BULANCAK

82,5

Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE

81,3

Giresun, Merkez, GİRESUN/İNİŞDİBİ BELDESİ

72,1

Rize, Çayeli, ÇAYELİ TEİAŞ

72,0

Ordu, Altınordu, ORDU

69,0

Giresun, Keşap, KEŞAP/YİVDİNCİK KÖYÜ

68,2

Ordu, Ulubey, ORDU/ULUBEY

67,7

Rize, Merkez, RİZE/TAŞKÖPRÜ KÖYÜ

67,2

Ordu, Altınordu, ORDU ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ

66,9

Ordu, Perşembe, PERŞEMBE/KIRLI BELDESİ

62,1

Ordu, Kabadüz, ÇAMBAŞI KAYAK MERKEZİ

61,6

Rize, Çayeli, ÇAYELİ BAKIR

61,2

Ordu, Çamaş, ÇAMAŞ

59,9

Rize, İkizdere, İKİZDERE/CİMİL

58,0

Rize, Çayeli, ÇAYELİ/KAPTANPAŞA

57,8

Rize, Merkez, RİZE/ANDON

57,3

Rize, Çamlıhemşin, ÇAMLIHEMŞİN/KALEKÖY

55,5

Giresun, Güce, GÜCE

54,1

Giresun, Dereli, DERELİ/KÜMBET YAYLASI

53,3

Gümüşhane, Kürtün, KÜRTÜN/ELCİĞEZ KÖYÜ

51,5

Giresun, Merkez, GİRESUN

48,2

Ordu, Ünye, ÜNYE

38,0

Trabzon, Arsin, ARSİN

35,1

Rize, İkizdere, İKİZDERE

31,6

Giresun, Dereli, DERELİ/TAMDERE KÖYÜ

29,9

Artvin, Arhavi, ARHAVİ

29,6

Trabzon, Of, OF/FİDANLIK

29,2

Rize, Çamlıhemşin, ÇAMLIHEMŞİN

27,2

Giresun, Dereli, DERELİ/YAVUZKEMAL

23,5

Rize, Pazar, RİZE/PAZAR

23,2

Rize, Kalkandere, KALKANDERE

22,6

Giresun, Tirebolu, TİREBOLU

20,3