ZMO: TAR-GEL PERSONELİNE YÖNELİK AYRIMCI UYGULAMA BİTTİ Mİ?

09.02.2016

Ziraat Mühendisleri Odası, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) çalışanlarının mesleki ve özlük hakları üzerine 8 Şubat 2016 tarihinde bir açıklama yaptı.

TAR-GEL PERSONELİNE YÖNELİK AYRIMCI UYGULAMA BİTTİ Mİ?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı web sayfasında, "TAR-GEL personeli özlük haklarına kavuştu" başlığı ile verilen haberde;  "Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) çalışanlarının mesleki ve özlük hakları(nın) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelleri ile eşitlendi"ği ifade ediliyor. Bu haberi okuyunca ilk aklımıza gelen, birilerinin Bakan ÇELİK`i ve "tarih yazdık", "zafer kazandık" ifadeleri ile kamuoyunu yanılttığı oldu.

Başlangıcı, 2004 yılında başlatılan "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi" olan TAR-GEL projesi, ODA`mız tarafından gerek Türkiye`nin gerçekleriyle tam olarak örtüşmemesi, gerekse uygulamada yapılan yanlışlıklar nedeniyle eleştirilmişti. Ancak bu kapsamda görev alan meslektaşlarımızı desteklemek için birçok ilde, proje kapsamında yer alan meslektaşlarımıza yönelik destekleyici eğitimler gerçekleştirmiş, her tür sorunlarının çözümü ve bilgi talebi için destek verilmişti.

İstihdam şekli süreç içinde değişerek, önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun 4-B maddesi kapsamında sözleşmeli olan TAR-GEL personeli, 2011 yılında 4-A maddesi kapsamına alınmışlardı.  TAR-GEL personelinin özlük hakları, 4-A maddesi kapsamına alınmaları sonrası, Bakanlığın 4-A maddesi kapsamında olan diğer memurlar ile aynı olmuştu. Ancak Bakanlık hukuk dışı bir uygulama ile TARGEL personeli olarak adlandırılan çalışanlarını sözleşmeli personel gibi görmeye devam etmişti. Bu durum 8 Eylül 2014 tarihli, "TARIM BAKANLIĞI`NA AÇIK ÇAĞRI: TARGEL PERSONELİNE YÖNELİK AYRIMCI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN!.." başlıklı basın açıklamamızla kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Kanunla sahip olunan hakkın yok sayıldığı, alt mevzuat düzenlemeleri ile bu hakkın gasp edildiği, hukuk dışı olan ve sürdürülmesi mümkün olmayan bu uygulama, bu konuda bir yargı kararı çıkmadan ortadan kaldırılmış oldu. Ortada "yazılan bir tarih" ya da kazanılan bir "zafer" yok. Aksine hukuksuz bir uygulamanın sona ermesi var. Hakları teslim edilen çalışanları bekleyen yeni bir tehlike ise "norm kadro" gerekçesi ile yaşanabilecek yeni mağduriyetler.

İl merkezine bağlı köy, mahalle ve beldelerde olanların il müdürlüklerine; ilçe merkezine bağlı köy, mahalle ve beldelerde olanların ilçe müdürlüklerine atanmaları sonrası, daha önce bu merkezler için belirlenmiş norma kadro sayısına göre fazla olacak personelin, istekleri dışında başka yerlere tayin edilmeleri yeni sorunlara yol açacaktır. Bu sorunun yaşanmaması için Bakanlık ivedilikle il ve ilçeler için belirlediği norm kadroları, bu duruma göre güncellemelidir, il ve ilçe merkezlerinde uygun çalışma ortamı yaratmalıdır. Ayrıca 2011 yılında bürokratik sorunlar nedeniyle 4-B kadrosundan, 4-A kadrosuna geçiş yapamayan az sayıdaki TAR-GEL personelin sorunu da bir an önce giderilmelidir.

Kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

 

 Özden GÜNGÖR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı