10 EKİM’İN YILDÖNÜMÜNDE: KATLİAM SERBEST, ANMAK YASAK

10.10.2016

“10 Ekim Ankara Katliamı”nın birinci yıldönümünde Gar önünde yapılmak istenen anma etkinliği polisin müdahalesi yüzünden yapılamadı. 10 Ekim’de canlı bombalara izin veren emniyet güçleri, bir yıl sonra anma etkinliğine geçit vermedi.

Türkiye’deki en büyük katliam olan 10 Ekim katliamının birinci yıldönümünde hayatını kaybedenleri anmak için Ankara Tren Garı’na gitmek isteyenlerin önü TOMA’larla kesildi,  Tren Garı’na tüm geçiş yolları kapatıldı. Saat 09.00’dan itibaren çeşitli yollardan Gar’a ulaşmak isteyenlere izin verilmedi, polis alana girmek isteyenlere gaz ve plastik mermiyle saldırdı.

Sadece katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin alana alınacağını bildiren emniyet görevlileri ile katliam anmasına katılmak isteyenler arasındaki tartışmalar uzun süre devam etti. Polisin katliamda yaralanan yurttaşları dahi alana almaması dikkat çekti.

Saldırıların ardından aralarında CHP ve HDP milletvekillerinin bulunduğu grup alana girdi. Gar önüne girişine izin verilen sınırlı sayıda aile ise katliamda yaşamını yitirenler anısına saldırı noktasına karanfiller bıraktı.

Alana alınmayanlar ise Büyükşehir Belediyesi önünde katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundular. Burada TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, bir açıklamada yaparak anma etkinliğine izin verilmemesini kınadı. Bu açıklama sonrası polis tekrar gaz ve plastik mermi ile saldırdı ve gözaltına alınanlar oldu.

“10 Ekim Emek, Barış, Demokrasi Mitingi”nin çağrıcıları DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ile 10 Ekim Barış Dayanışma Derneği temsilcileri ise Gençlik Parkı önünde açıklama yapabildiler.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, AKP’nin mitinglerine alanlar açıkken, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına Gar önünün kapatıldığını belirterek, polis saldırısına tepki gösterdi. Koramaz, katliamın hesabının mutlaka sorulacağını ifade etti.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, “Bize kurum temsilcileriyle sembolik anma yapın diyorlar. Bizim sembolik anmada yerimiz yok. Biz emek demokrasi güçleri olarak oraya gideriz. Biz Ankara’da barış talebini haykırmak istedik. Bundan dolayı katledildik. Barış talebini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.  

Katliamda yaşamını yitiren Dicle Deli’nin babası Faik Deli ise, “1 yıl önce bombaların içimizde patlamasına izin veren zihniyet, barikatla bugün bizi engelliyor. Bu önlemler o gün alınsaydı bu katliam olmayacaktı. Bu alan valiye ve bürokrasiye açık, çocuklarını kaybedenlere kapalı” diye konuştu.

Polisin engellemelerine rağmen Atatürk Bulvarı üzerinden Kızılay’a gelenler Yüksel Caddesi’nde buluşarak burada bir açıklama yaptılar. 10 Ekim Barış Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, anma etkinliğine izin verilmemesini kınayarak, “Bizim için adalet gelmedikçe, bu ülkede kimse için adalet gerçekleşemeyecektir” dedi. Daha sonra 10 Ekim mitingine katılan siyasi parti temsilcileri de birer konuşma yaptılar.