METALURJİ VE MALZEME MO: CORONA VİRUS SALGININA KARŞI ÖNLEMLER VE ÜYELERİMİZE DUYURU

26.03.2020

TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Koronavirüsle mücadele kapsamında Devletin alması gereken önlemler kapsamında 26 Mart 2020 tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştridi.

CORONA VİRUS SALGININA KARŞI ÖNLEMLER VE ÜYELERİMİZE DUYURU

Devlet Önlemleri Almalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği Koronavirüs (Covid-19)  nedeni ile bir süredir ülkemizde yaşananların yakın takipçisiyiz. Alınan önlemler kadar, alınması gereken önlemler konusunda da katkı koymaya ve dayanışmayı büyütmeye çalışıyoruz.

Gelinen nokta herkesim malumu. Ancak yetkililer yapması gerekenleri yapmıyorlar/yapamıyorlar.

Bir yandan "EVDE KAL" denirken öte yandan çalışma yaşamı rutin şekilde devam ediyor. Oysa biliniyor ki; aynı evde yaşayan beş kişiden biri bile dışarıya çıksa evdeki herkes aynı tehdit altında. Yani rutin iş yaşamını devam ettirirken "EVDE KAL" demenin aslında fazla bir anlamı yok.

Devlet "sokağa çıkma yasağı" ilan etmeli ve;

- İşten çıkarmalar yasaklanmalı,

- Tüm işyerleri (kamu dahil) uzmanların belirleyeceği bir süre için kapatılmalı ve çalışanların ücretleri devlet tarafından ödenmelidir,

- İşsizler ve çalışamayanlara en az asgari ücret düzeyinde karşılıksız ödeme yapılmalıdır,

- Tüm halkın temel ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

- Zorunlu hizmetler en az personel ile azami önlemler alınarak ve bu dönem çalışanlara olağanüstü koşullar ödemesi yapılarak aksatılmadan yerine getirilmelidir.

- Devletler bu günler için vardır, Devlet "yedek akçe"sini bugünlerde kullanmalıdır.

Sayın Üyemiz,

Olağan üstü bir dönemden geçerken Corona salgını bahane edilerek, özellikle ücretli çalışanların temel haklarına yönelik kısıtlamalar kabul edilemez.

İşten çıkartılan, ücreti ödenmeyen, ücretsiz izne zorlanan ya da sosyal hakları kısıtlanan üyelerimiz bizimle iletişime geçerek,

Odamızdan hukuki destek alabilirler.

Ankara           0-312-425 4160                     [email protected]

İstanbul         0-216-330 9178                     [email protected]