SOMA KATLİAMI İÇİN VERİLEN KARAR VİCDANLARI SIZLATMIŞTIR

11.07.2018

Soma'da yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada verilen karara ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 11 Temmuz 2018 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

SOMA KATLİAMI İÇİN VERİLEN KARAR VİCDANLARI SIZLATMIŞTIR

Türkiye’nin en büyük maden facialarından biri olan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Faciasının görüldüğü dava, 3 yılın ardından tamamlandı. 51 Sanığın yargılandığı davada, şirket sahibinin de aralarında bulunduğu 37 sanık beraat ederken, 14 sanık hakkında 6 ila 22 yıl arasında değişen miktarlarda ceza verildi.

301 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce ailenin yıkıldığı, bölgede ve toplumda büyük bir travma yaratan bir faciada verilen bu karar adalete olan güveni bir kez daha sarsmış, vicdanları sızlatmıştır.

Facianın üzerinden 1 yıl geçtikten sonra başlayan dava, başından itibaren eksik ve sorunlu olarak yürütülmüştür. Yaşanan faciadan  Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri kadar, ocağının denetim görevini yerine getirmeyen “Türkiye Kömür İşletmeleri” (TKİ) ve “Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” ve “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı” da sorumludur. Mahkeme en başından itibaren kamu kurumlarının ve siyasi otoritenin sorumluluğunu göz ardı ederek, davanın yanlış bir zeminde ve eksik biçimde yürütülmesine neden olmuştur.

Halkın vicdanını sızlatan bu kararın kabullenilmesi mümkün değildir. TMMOB olarak tüm sorumlular hak ettikleri cezayı alana kadar sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Emin KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı