TMMOB AYDIN’DA TEKNİK İNCELEMELERİNİ TAMAMLADI

11.07.2019

TMMOB Heyeti Aydın’da yürüttüğü teknik incelemelerin ikinci gününü 10 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirdi.

TMMOB Aydın İKK ile yapılan değerlendirme toplantısının ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Efeler Belediye Başkanı ziyaretleri gerçekleştirildi. Görüşmelerde Jeotermal Enerji Santrallerinin çevreye etkileri, Ovadaki tarım faaliyetlerinin durumu, etkilenen bölgelerdeki tahribatın düzeyi, bilim ve tekniğe aykırı şekilde inşa edilen ve işletilen jeotermal kuyu ve santrallerin durumu değerlendirildi.

Görüşmede santrallerin yarattığı tahribata karşı yapılabilecek ortak çalışmalar, denetim ve ilgili kurumlara gerekli suç duyurularının gerçekleştirilmesi de değerlendirildi.

TMMOB Heyeti, teknik incelemelerine Germencik civarı ve Hıdırbeyli Göleti çevresinde devam etti. Bölgede tahribatın boyutlarını tespit edilebilmesi için yapılan saha gözlemlerinde yerleşim yerlerinin, içme ve sulama sularının, bitkilerin ve toprağın durumu incelendi. Heyet daha sonra jeotermal enerji santlarllerinin yapım ve işletme süreçlerine yönelik bilgi almak için bölgede faaliyet gösteren Güriş İnşaat ve Mühendislik AŞ’nin işlettiği santrali gezdi. Yapılan teknik
gezide santral ve kuyuların işletme süreçlerinde karşılaşılan sorunlar da değerlendirildi.

Aydın Valiliği ile jeotermal santrallerin çevresel etkileri üzerine görüşmek isteyen heyetimize Valilik tarafından randevu verilmedi.

TMMOB Heyeti iki günlük teknik incelemenin ardından rapor çalışmalarını tamamlamak için Ankara'ya döndü.