TMMOB, DİSK, KESK, TTB: “HALKIN İRADESİNE SAYGI, SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA SAYGI, İSTANBUL’A SAYGI”

17.04.2019

TMMOB, DİSK, KESK  ve TTB’nin çağrısıyla biraraya gelen sendika, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütleri bugün saat 14.00’de Çağlayan Adliyesi’nde yerel seçimler sonrası yaşanan sürece ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun okuduğu ortak açıklama şöyle:

“Halkın İradesine Saygı, Seçme ve Seçilme Hakkına Saygı, İstanbul’a Saygı”

Türkiye’de yerel seçimlerin üzerinden 15 gün geçmiş, ancak başta İstanbul olmak üzere bir çok yerde yurttaşların sandıktan çıkan iradesinin gereği yerine getirilmemiştir.

İstanbul’da sandıkların açılmasının ardından yaşananlar, bir hakkın kullanımı sınırını aşmış, yurttaşların iradesine karşı devletin tüm kurumlarını seferber ettiği tehlikeli bir girişime dönüşmüştür. Ayrıca aday olma süreçlerinde hukuki gerekleri taşıyanların seçildikten sonra seçilme haklarının engellenmesi de tümüyle hukuksuzdur.

Yargı başta olmak üzere devletin kurumlarının, yurttaşların seçme ve seçilme hakkına yönelik haksız, hukuksuz, adaletsiz müdahaleleri, “partiye göre hukuk” pratikleri kabul edilemez.

Seçim sonuçlarına saygı göstermeyen bu anlayışın ekonomik, demokratik, sosyal hiçbir hak talebimize de saygı göstermeyeceği aşikardır.

Süreç uzadıkça “seçimle gelenin seçimle gitmeyeceği” kanaatinin her gün biraz daha pekişmesi, ülkemize telafisi zor büyük zararlar vermektedir.

Ekonomi başta olmak üzere Türkiye’nin çok ciddi sorunları varken, ülkemizi yönetenler sorunları derinleştiren yaklaşımlarından acilen vazgeçmeli, yargı kurumları hukuka ve kendi içtihatlarına uygun kararlar almalıdır.

Halkın iradesine saygı gösterin, seçme ve seçilme hakkına saygı gösterin, İstanbul’a saygı gösterin.