TMMOB İSTANBUL İKK İSTANBUL DEPREM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

12.11.2019

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “İstanbul Deprem Çalıştayı”, 11 Kasım’da Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul’da yaşanan 5,8’lik depremin ardından kamuoyunda merak edilen soruların cevaplandırılmasının amaçlandığı etkinliğin açılış konuşmasını, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz adına, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Tores Dinçöz gerçekleştirdi. Küçük boyuttaki depremlerin, yaşanacak büyük depremde karşılaşılacak olan yıkımın boyutunu gözler önüne serdiğinin belirtildiği konuşmada, “Ülkemizin yaşadığı en büyük doğal felaketlerden biri olan Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden tam 20 yıl geçtikten sonra, yarattığı yıkım ve yaşanan toplumsal travma unutulmaya yüz tutmuşken Eylül ayında İstanbul’da yaşanan 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler, depremin afete dönüşmemesi için gereken hiç bir önlemin alınmadığını gözler önüne sermiştir.” ifadelerine yer verildi.

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman ise, 26 Eylül’de meydana gelen depremin hemen unutulduğuna dikkat çekti. Kamu binalarının dahi sağlam olmadığını aktaran Kahraman, “Nasıl yirmi yıl önce Marmara Depremi’ni unuttuysak, bu zamana kadar hiçbir şey yapmadıysak, kamu binaları da aynı şekilde güçlendirilmiyor. 99 depreminden sonra yapılan kamu binaları dahi zarar gördüler. Hiçbir yapı 5.8’de hasar almaz, demek ki bu binalar zaten hâlihazırda hasarlıydılar.” dedi.

Konuşmasına, etkinliği düzenleyen TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’na teşekkür ederek başlayan, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, başkanlığı sürecinde bir daha Fikirtepe gibi projelerin hayata geçirilmesine izin vermeyeceğini belirtirken; “Kâğıt üstünde bazı şeyler çok gerçekçi olabilir fakat yaşama indiğimiz zaman o şey ne kadar gerçek orada görebiliyoruz. Adına kentsel dönüşüm denilen bina yenilemelerin ne kadar gerçekçi olduğu, ne kadar Kadıköy’ün doğasına uygun olduğunu tartışmadan yeni projeler geliştirmenin bir yararının olduğunu da sanmıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan birinci oturumda; “Afete Yönelik Kavramlar ve Afet Yönetimi”, “Deprem Tehlikesinin Belirlenmesinde Jeofizik Araştırmaların Katkıları”, “İstanbul ve Deprem, Yapı Stokunun Durumu, Kentsel Dönüşüm ve Deprem Toplanma Alanları”, “Depremin Doğalgaz, Yangın ve Kent Altyapısı Açısında Değerlendirilmesi, Riskler ve Çözüm Önerileri” konu başlıklarıyla sunumlar gerçekleştirildi.

İkinci oturumda “İstanbul’da Yapı Temellerinin Oturduğu Jeolojik Formasyonların Özellikleri, Deprem Sırasında Davranışları”,  “İstanbul Tünellerinin Zamana ve Deprem Yüküne Bağlı Değerlendirilmesi”, “Deprem Sonrası Çevresel Asbest Maruziyeti: İstanbul – Maltepe Örneği”, “Olası İstanbul Depreminde Kimyasallardan Kaynaklı Tehlikeler” başlıkları değerlendirildi.

Çalıştay’ın son oturumunda “Harita / Geomatik Mühendisliğinin Doğal Afetlerdeki Rolü”, “Depremden Sonraki Beslenme ve Temiz İçme Suyu İçin Hazırlıklar”, “Karasal ve Denizel Ekosistemlerin ve Tarımın Metalaşması, İstanbul’da Kentleşme ve Deprem”, “Deprem ve Elektrik” konularına ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.