ZONGULDAK'TA GÖREVİNİ YAPTIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLEN MADEN MÜHENDİSİ AVNİ CİNEL DAVASININ İLK DURUŞMASI AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE GÖRÜLDÜ

02.12.2004

Ülkemizde seçim yatırımı olarak görülen KİT ve benzeri kurumlara her seçim öncesi ve sonrası personel alımı gelenekselleşmiştir. Bugüne kadar ne yazık ki, siyasal iktidarlar, kamu yararı ve hizmet gereği personel istihdamı yönünde bir kamu politikası gerçekleştirmemişlerdir. Halk arasında "bankamatik memuru" olarak anılan şişirilmiş kadrolara işe gelmeden ücret ödeme politikası, bu yöntemle işe alınan kişiler yönünden de bir hak olarak görülmeye başlanmıştır.

Maden Mühendisi Avni CİNEL‘i öldürmekten yargılanan sanık, işe gelmediği halde iş akdinin sürdürülmesi gerektiğine inananlardan biridir. Çünkü, olay tarihine kadar işe devamsızlıktan iki kez iş akdi feshedilmiş ancak, araya giren "hatırlı kişiler"in telkinleri sonucu işe dönmeyi başarmıştır. Üçüncü kez iş akdi feshedilince araya giren "hatırlı kişiler"in telkinlerine riayet etmeyen meslekdaşımız Avni CİNEL hedef haline getirilmiştir. Avni CİNEL, katil zanlısının işe dönmesi için olumlu görüş belirtmediği için öldürülmüştür.

Avni Cinel, kamu yararı ve hizmet gereği doğrultusunda görev yapmış ancak, dürüst kamu görevlisi olması hayatına mal olmuştur. Siyasal iktidarların personel istihdam politikaları, meslek etiği ve kamu yararının gerektirdiği doğrultuda kamu hizmeti ifa eden meslektaşlarımızı tehdit eder hale gelmiştir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, meslekdaşımızı hedef haline getirip ölümüne sebep olanların, en az öldüren kadar sorumlu olduğunu belirterek davaya müdahil olma isteminde bulunmuştur. 12.11.2004 tarihli duruşmada bu istemi değerlendiren Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi, TMMOB Maden Mühendisleri Odasının davaya müdahil olmasına karar vermiştir.

TMMOB ve bağlı Odaları, bundan sonra da emeğini ve bilgisini ülke ve toplum yararına sunan meslekdaşlarının yanında olduğunu ve haklarının korunması için çaba harcayacağını bir kez ifade etmektedir. TMMOB ve bağlı Odaları bir daha Hasan BALIKÇI ve Avni CİNEL olaylarının yaşanmaması ve asıl sorumluların sanık sandalyesine oturması için hukuk savaşımını sürdürecektir.