47. Dönem Yapı Denetimi Çalışma Grubu - 2 Nolu Toplantı Kararları

Mimarlar O

Muhammet Temel

Ziraat MO

Yapı Denetimi Çalışma Grubu 47. Dönem 2. Toplantısı 18/10/2022 tarihinde yukarıdaki çizelgede gösterilen katılımcılarla yapıldı.

KARARLAR

1. Odalardan gelen Proje Kontrol Formları’nın Değerlendirilmesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından talep edilen “Proje Kontrol Formları”nın odalardan geldiği şekliyle bakanlığa iletilmesinin uygun olacağı;

2. Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı’nın Görüşülmesi

Odalardan gelen değişiklik taleplerinin toparlanarak ana başlıklar halinde son halinin verilmesi ve bakanlığa bu şekilde gönderilmesinin uygun olacağı;

3. Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı’nın Görüşülmesi

Yönetmelik değişiklik taslağı hakkında JMO, İMO ve KMO’dan gelen görüşlerin olduğu şekliyle bakanlığa gönderilmesinin uygun olacağı;

4. Kısa Süreli ve Uzun Süreli Çalışma Programının Belirlenmesi

Kısa Süreli ve Uzun Süreli Çalışma Programının aşağıdaki şekilde olmasına;

KISA SÜRELİ ÇALIŞMA PROGRAMI

1. Yapı denetim sisteminde görev alan mühendis ve mimarların;
    1. Çalışma koşulları ve çalışma güvenliği
    2. Denetlenebilir, makul inşaat alanlarının yeniden belirlenmesi ve minha sisteminin kaldırılması için çalışma yapılması
    3. Kamu görevlisi sıfatıyla hakları ve ücretlerinin güvenceye alınması,
    4. Bağımsızlıkları
    5. TMMOB asgari ücretinin altında ücret almamaları ve ücretlerini zamanında alabilmeleri için çalışma yapılması,
    6. İşe girişlerde “Tip Hizmet Sözleşmesi” nin hazırlanıp yönetmeliğe eklenmesi için çalışma yapılması,
  2. Yapı denetim ve üretim sisteminde sorumluluk üstlenen tüm mühendis ve mimarların (Denetçi, kontrol Mühendisi, şantiye şefi, proje müellifi, kamu çalışanları,  v.b.) üyesi olduğu meslek odalarından belirli periyotlarda zorunlu eğitim alması için çalışma yapılması,
  3. Temel Eğitim Protokolü çalışmalarının takibinin yapılması
  4. Yapı Denetim Sisteminde görev alan mühendis ve mimarların görev ve sorumluluklarının net olarak belirlenmesine ilişkin çalışmaların takip edilmesi
  5. Şantiye şeflerinin şantiyelerde tam zamanlı istihdamının sağlanması için çalışma yapılması,
  6. Yapı denetim sisteminde çalışan üyelerimiz hakkında, Bakanlık tarafından soruşturulması için Odaya gönderilen dosyalar için “ilkesel kararlar alınarak” Oda Onur Kurulunun yükü ve masrafların azaltılması ile sistemin çarpıklığından kaynaklanan sorunlar nedeniyle meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma yapılması,
  7. Meslek odalarının anayasal hakkı olan “belgelendirme yetkisinin” Bakanlık tarafından kabul edilmesi ve bu çerçevede gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması, yapı denetim sisteminde görev alan tüm mühendis ve mimarların sicillerinin kayıtlı oldukları meslek odaları tarafından tutulması için çalışma yapılması,
  8. Bakanlık ile veri paylaşımı konusunda çalışma yapılması,
  9. 75 yaş sınırı ile ilgili çalışma yapılması (Mimar, Makine ve Elektrik Mühendislerinde de İnşaat Mühendislerinde olduğu gibi Proje-Uygulama ayrımı olması)
  10. “Yapı denetim hizmetlerinde etik ilkeler” in oluşturulması

UZUN SÜRELİ ÇALIŞMA PROGRAMI

1. Dönem içerisinde SEMPOZYUM veya ÇALIŞTAY(LAR) yapılması
  2. Gerek yapı denetim sisteminde gerekse 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu vb. diğer mevzuat dahilinde ihale edilen yapım işleri kapsamında kamu idaresi adına yapı denetimi görevini üstlenen denetçilere, mesleki sorumluluk poliçeleri temin edilmek üzere gerekli yasal altyapı ve özellikle sigorta sektörünce bu konuya yönelik ürünlerin hazırlanması için çalışma yapılması,
  3. Yapılara, depremlerden hemen sonra veya 5/10 yıllık periyotlarda taşıyıcı sistem kontrolü yapılması için çalışma yapılması,
  4. Yapılara belirli periyotlarda taşıyıcı sistem harici diğer yapı elemanların kontrolünün yapılması için çalışma yapılması,
  5. Tüm binaların (Kamu-Özel ayrımı olmaksızın) sisteme dahil edilmesi için çalışma yapılması
  6. BMO BIM(Building Infırmation Modeling-Yapı Bilgi Modellemesi) önerisi
  7. BMO’nun elektrik ile ilgili meslek alanına giren konular
  8. Denetçi görevlendirmelerin e-dağıtım ile yapılması – Sistem değişikliği
  9. Laboratuvarlarda taze beton, demir ve sertleşmiş beton dışında diğer yapı malzemelerinin deneylerinin yapılması için çalışma yapılması
  10. Mimarlık ve mühendislik hizmet şartnamesinin güncellenmesi

5. Bir sonraki Toplantı Tarihinin Belirlenmesi

Bir sonraki toplantının 17/11/2022 tarihinde saat 20:00 da ÇEVRİMİÇİ olarak yapılmasına;

KARAR VERİLDİ.