BOŞALTILMIŞ KÖYLERDEN ÖLÜM KUYULARINA

16.06.2014

TMMOB İnceleme Heyeti, Şırnak`ta meydana gelen ve 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili 16 Haziran 2014 tarihinde Şırnak Valilik binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Mehmet Torun (TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi), H. Can Doğan (TMMOB Genel Sekreter Vekili), Mustafa Doğu (Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı)‘dan oluşan TMMOB inceleme Hayeti adına açıklamayı Mehmet Torun okudu.

 

BOŞALTILMIŞ KÖYLERDEN ÖLÜM KUYULARINA

Şırnak ilinde Ruhsat Hukuku Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (TKİ) ait olan asfaltit madenleri rodövans (kiralama) karşılığı Şırnak Valiliğine devredilmiştir. Valilik, yine rodövans karşılığı özel bir firmaya, firmada alt taşeronlara vererek üretim yaptırmaktadır. Burada üretilen asfaltitler, sanayide  ve ısınma amaçlı sosyal yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılarak yakıt olarak kullanılmaktadır.

Söz konusu sahadaki ocaklar, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle 6 ay önce ilgili Bakanlıklar tarafından kapatılmıştır. Ancak köylerin boşaltılması ve insansızlaştırılmasıyla birlikte  bölgede yaşanan yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, yöredeki gençler çok düşük ücretler karşılığında ilkel koşullarda yerin metrelerce altında çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Kaçak olarak adlandırılan fakat herkesin bilgisi dahilinde olan ölüm kuyularında hiç bir sosyal güvencesi olmayan gençlerimiz bile bile ölüme gönderilmektedir.

Söz konusu sahada, 04 Haziran 2014 tarihinde bir göçük meydana gelmiş ve bir vatandaşımız yaşamını yitirmiş biri de yaralanmıştır.  11 Haziran 2014 tarihinde aynı ruhsat sahasında ‘‘kaçak‘‘ olarak damar içerisinde sürülen yaklaşık 2 metrekare kesiti olan, 130 metre derinlikte ve başka bir çıkışı olmayan kör kuyuda  3 vatandaşımız gazdan boğulma sonucunda yaşamlarını yitirmiştir. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Soma‘da yaşanan katliamın acısı tazeyken Şırnak‘ta yaşanan bu cinayetler hepimizi bir kez daha derinden üzmüştür. İş cinayetleri, ırk, milliyet ayırmaksızın canlarımızı bizden almaktadır. Bölgedeki bu ölümlerin durdurulması genel anlamda demokrasi ve insan hakları sorunlarıyla birlikte ele alınmalıdır. Bu bağlamda bölge insanlarını ‘‘açlıktan veya madende ölüm‘‘ ikileminden kurtaracak  yapısal düzenlemeler yapılmalı, tüm taraflar bir araya gelerek sorunun çözümü için gerekli adımları atmalıdır.  Şırnak asfaltitlerinin, madencilik bilim ve tekniğine uygun, havza planlaması yapılarak kamu yararı doğrultusunda işletilmesi, ucuz iş gücü kullanarak rant sağlayan feodal yapıların engellenmesi, bu yapıdan beslenen siyasi anlayışların terk edilmesi  olmazsa olmaz zorunluluktur.

Bu acıların tekrar yaşanmaması için, gerçek sorumlular hakkında gerekenler acilen yapılmalıdır. Hiç bir kurum, sorumluluğu başkalarına atmamalıdır. TMMOB ve Meslek Odaları olarak bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz.