İÇMİMARLAR ODASI: ADANA’DA ÇIKAN YANGININ SEBEBİ DENETİMSİZLİKTİR..

30.11.2016

İçmimarlar Odası, Aladağ'daki kız öğrenci yurdu yangını üzerine 30 Kasım 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ADANA’DA ÇIKAN YANGININ SEBEBİ DENETİMSİZLİKTİR..

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde dün akşam saatlerinde 3 katlı bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangın nedeniyle, 11'i kız öğrenci ve 1 görevli olmak üzere 12 kişi hayatını kaybettiği, 22 öğrencinin de yaralandığı haberi tüm Ülkemizi derin bir üzüntüye yol açmıştır.

Yaşadığımız bu büyük acı nedeniyle kaybettiğimiz öğrencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı, yurt binasından yaralı olarak kurtarılan çocuklarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Kamu yararı ve güvenliği açısından Yapı Denetim Mevzuatı kapsamında İçmimarların da yapı denetimlerinde tanımlanmasının gerekliliğini bu acıyı yaşamadan önce de defalarca uyardık. İçmimarlık meslek alanının, öğretim kurumları, hastaneler, oteller vb. gibi doğrudan kamu hizmeti verilen yapılardaki önemi maalesef yaşanan acı olaylarla ortaya çıkmaktadır.

Adana’da meydana gelen vahim yurt faciasının en önemli nedenlerinden bir tanesi uzman görüşleri alınmadan proje ve uygulama denetiminden geçmeden yerleştirilen, yangın dayanım sınıfı konaklama amaçlı tesislere,  uygun olmayan yangın sırasında zehirli gaz çıkaran donanımlardır.

İç mekânlar tasarlanırken yapı sınıfı ve kullanım amacı dikkate alınarak tasarlanır ve uygulanacak malzemelerin yangın dayanım sınıfları binaların yangından korunmasına dair yönetmelik hükümlerince hesaplanarak ilgili uzmanlarca denetlenmelidir.

Bir iç mekânda 90 saniye yangın dumanına maruz kalmak hayati tehlikeye sebep olur. İç mekânlar tasarlarken yangın kaçış mesafelerini ve iç mekanlarda kullanacakları malzemelerin yangın dayanımlarını, binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kriterlerine göre tasarlamalıdır.

Yapılarda İç mekân donanımına ilişkin işlerin ve denetimlerinin, alanında uzman içmimarlarca yapılmasının yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, imar mevzuatında mimari projeye ek olarak içmimari projenin de talep edilmesinin kamu yararı ve güvenliği açısından yapı üretim ve denetim süreçlerinde içmimarlık uzmanlık alanından yararlanılmaması ve bu süreçlerde içmimarların bulunmamasının bir sonucu olup, yapı üretim süreçlerinde ve yapı denetim kuruluşlarında içmimar bulunması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Ülkemizde bir daha can kayıplarının yaşanmaması için, Genel Merkez ve tüm Şubelerimiz ile birlikte kurum ve kuruluşlarımızla işbirliğine hazırız. Hep birlikte bu acıların önüne geçelim…

TMMOB İçmimarlar Odası

23. Dönem Yönetim Kurulu Adına