İMO: GEZİ PARKI HALKIN ORTAK İRADESİNİN ESERİ VE İSTANBUL`UN ÖNEMLİ BİR SİMGESİ OLARAK VARLIĞINI KORUYACAKTIR!

01.06.2016

İnşaat Mühendisleri Odası,  Taksim Gezi Parkı olaylarının 3. Yıldönümü dolayısıyla 31 Mayıs 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Taksim Gezi Parkı ekseninde gelişen ve dünyanın dikkatini ülkemize çeken eylemlerin üzerinden 3 yıl geçti. 31 Mayıs 2013 tarihinde; gençler, kadınlar, mühendisler, işçiler yani tüm toplumsal kesimler, İstanbul`un korunmaya değer önemli varlıklarından biri olan Gezi Parkı için kenetlenmiş; kent bilincine, doğaya ve temel insan haklarına olan bir duyarlılıkla tüm ülkeye yayılmış, demokrasi tarihimizin önemli bir simgesi olarak ortaya çıkmıştır.

Gezi Parkı`nın yıkılarak yerine Topçu Kışlası`nın yeniden yapılması adı altında Taksim`e yeni bir AVM yapılmasının çalışmaları Gezi eylemlerini doğurmuştur. Oysa Taksim Gezi Parkı gibi eşsiz bir kamusal alanın ortadan kaldırılarak varlığına son verilmesi bir insanın yaşamına son verilmesi kadar büyük bir öneme sahiptir. Oysa Taksim Gezi Parkı olaylarının ülkemizin ve İstanbul`un kültürel yaşamında hak ettiği yere oturtulması gerekirdi.

Taksim Gezi Parkı`na AVM yapılmasını ve ağaçların sökülmesini protesto eden ve en demokratik haklarını kullanan insanlar büyük bir polis şiddetiyle karşılaşmış, ülkenin dört bir yanında insanların can güvenliklerini tehdit eden "güvenlik" uygulamaları hayata geçirilmişti. Ne yazık ki bu eylemler sırasında gençlerimiz sokak ortasında şiddetli bir şekilde dövülmüşler, ya da kameralar önünde polis kurşunuyla yaşamlarını yitirecek kadar büyük bir şiddetle karşılaşmışlardır. Gezi Parkı eylemleri, kentsel değerlerin korunması için en temel insan haklarının savunulmasına karşı gösterilen polis şiddeti halkın büyük bir tepkisiyle karşılaşmıştır. Birçok insan yaralanmış, hayatını kaybedenler olmuştur.

Ülkemizin ve dünyanın demokrasi tarihinde önemli bir yere sahip olan Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Başta İstanbul kenti olmak üzere kentlerin nefes alma alanlarını yok eden ‘rant` çevrelerinin acımasızlığına karşı bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadele bundan sonra da devam edecektir.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak Gezi eylemlerinin 3.yıl dönümünde nedeniyle, hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Gezi ruhunu yaratan değerleri bundan sonraki süreçte de savunacağımızın bilinmesini istiyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası