İSTANBUL MESLEK ODALARI KOORDİNASYONU: TMMOB İLE BİR ARADA, OMUZ OMUZA!

22.01.2015

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK) bileşenleri; İstanbul Barosu, İstanbul Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve TMMOB İKK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında hazırlanan, TMMOB'nin faaliyetlerini etkisizleştirmeye yönelik değişiklikleri de içeren torba yasa tasarısı ile ilgili olarak 22 Ocak 2015 tarihinde Taksim Hill Otel’de bir basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmelerde bulundu.

TMMOB İLE BİR ARADA, OMUZ OMUZA!

Değerli Basın Mensupları,

İktidar toplumsal alanda müdahalelerine devam ediyor. Bunların en çarpıcı örneklerinden birisi de; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yakında sunulacak olan yeni bir torba yasa ile yıllardır her alanda mücadele veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne karşı büyük bir darbe vurmak istenmesidir.

Bu torba yasa içerisinde yer alan TMMOB Yasası ile yapılmak istenen müdahaleye karşı olduğumuzu nedenleriyle, gerekçeleriyle tek tek sizlere açıklayacağız.

Her şeyden önce söz konusu torba yasa ve TMMOB yasasında değişiklik öngören taslağın dışında 12 yasa değişikliği söz konusu. Öncelikle bu torba yasa ile neden TMMOB’ye müdahale etmek istendiğine bakalım:

3194 Sayılı İmar Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı adındaki bu torba yasanın dışında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ismiyle bir başka torba yasa da TBMM gündeminde.

Siyasal İktidar, bu torba yasalarla kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri de kaldırma hazırlığında.

AKP bu torba yasalarla;

Doğal ve tarihi sit alanları, ormanlar, meralar, milli parklar, kıyılar tarım alanları yapılaşmaya açılabilecek,

Kentlerdeki eğitim ve sağlık alanları, parklar ve hatta mezarlıkları dahi özelleştirilebilecek,

İmar hakkı transferi getirilerek vatandaşların tapulu mülklerine para ödenmeden el koyulabilecek.

Kısacası, AKP torba yasa ile kentsel rantı tek merkezden yandaşlarına dağıtmak üzere “parası olana imar hakkı” getiriyor.

Değerli Basın Mensupları;

TMMOB;  hukuksal girişimlerle, siyasi iktidarın rant amaçlı politikalarına, serbestleştirme, özelleştirme uygulamalarına, yağma ve talana "dur" dediği için; taşeronlaştırma uygulamalarına, işten çıkarmalara, işsizlik, yoksulluk ve düşük ücretlere karşı, yüzlerce işyerinde direnen işçilerle bir arada olduğu için AKP’nin hedef haline geldi.

AKP iktidarı, söz konusu yeni yapı düşüncesiyle meslek grupları arasında rekabet yaratarak; bilimsel, teknik, mesleki, örgütsel, toplumsal gereklilikleri dışlayacak,  kamusal hizmet ve toplumsal yarar gibi pek çok önemli ölçütleri ortadan kaldıracaktır.

Değerli Basın Mensupları

Bizler; ortak sorunlar ve amaçlar çerçevesinde yan yana duran, bilimsel ve mesleki platformların gelişmesine, demokratik ve organize bir toplum yapısının oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelen Meslek Odaları olarak Torba Yasa’ya ve diğer meslek örgütlerinde de yaratılmak istenen korku algısına karşıyız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Herkes bilmeli ki;

TMMOB ve diğer meslek örgütleri, odalar; AKP gericiliğine, piyasacılığına ve diktasına teslim olmayacaktır.

Toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah,  kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, gericiliğin dogmatizminin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz.

AKP diktatörlüğüne karşı, kamusal alanları korumaya, halkın çıkarlarını savunmaya ve bu doğrultuda mücadele etmeye, direnmeye devam edeceğiz, TMMOB ile yan yana olacağız.

Bizler İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu olarak: TMMOB tarihinin bu yasa gibi yıldırma politikalarına karşı, mücadelelerle dolu olduğunu biliyoruz. TMMOB’yle her zaman yan yana, omuz omuza ülkemizin bu yasalarla talan edilmesine karşı direndik. TMMOB’yi yalnız bırakmayacağız. Tüm kamuoyu tarafından bilinsin ki; meydanlarda ve her alanda TMMOB’yle dayanışma içinde olacağız.

İSTANBUL MESLEK ODALARI KOORDİNASYONU

İSTANBUL BAROSU