JMO: ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI UYUYOR !!!! “KAZDAĞLARI KAN AĞLIYOR”

24.12.2014

Jeoloji Mühendisleri Odası, Çanakkale Çan bölgesinde yeralan "Asit Maden Göllerine" ilişkin 24 Aralık 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI UYUYOR !!!! “KAZDAĞLARI KAN AĞLIYOR”

Odamız Bilimsel Teknik Kurul II. Başkanı ve Tıbbi Jeoloji ve Çevre konusundan sorumlu üyesi Prof. Dr. Alper Baba ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretin üyesi Dr. Deniz Şanlıyüksel Yücel tarafından ortaklaşa olarak yapılan çalışma sonucunda, Çanakkale Çan bölgesinde yeralan "Asit Maden Göllerine" ilişkin rapor Odamız ‘Mavi Gezegen` dergisinde yayınlandı.
Düzenlenen raporda; Çan formasyonu içinde yer alan yüksek sülfür içerikli linyit kömürünün üretilmesi sırasında oluşan "çukurlar"  Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde belirtilmesine rağmen hiçbir iyileştirme (rehabilitasyon) işlemi gerçekleştirilmeden terk edilmesi sonucu, yağmur suyu ve yüzeysel drenajla dolması sonucu göllerin oluştuğu ve zaman içerisinde Asit Maden Drenajı için uygun koşulların bir araya gelmesi ile (pirit+nem+hava) göller, asidik özellik kazandığı ve şuan Çan bölgesinde toplamda 9 adet Asit Maden Gölünün bulunduğu  belirlenmiştir.

Havzadaki Balık Ölümlerinin Nedeni Anlaşıldı!!!
Raporda, havzada yer alan Asit Maden Göllerinin yüzey sularına karışımı/deşarjı sonucunda balık ölümlerinin gerçekleştiği ve bunun yerel basında uzun süre tartışıldığı belirtilerek, asit maden drenajının özellikle nehir ve göllerin ekosistemleri üzerinde etkili olduğu, suda  pH`ın düşmesi nedeniyle yaşamlarını sularda sürdüren canlılar için başlı başına bir problem kaynağı olduğu vurgulanarak, " çevreninin korunması gerekliliği tartışma götürmez bir gerçektir" dendi.Konunun çözümü konusunda  gerekli rehabilitasyon çalışmasının yapılması gerektiğini belirten araştırıcılar "Düşük pH, yüksek asidite ve yüksek konsantrasyondaki metalleri içeren göllerin rehabilitasyonu, insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bölgedeki su kaynakları, tarım alanları ve göllerin çevresinde yaşayan halkın sağlığı olumsuz olarak etkilenmekte" olduğunu belirttiler.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, dün olduğu gibi bugünde ülke insanın sorunları çözmek ile görevli kurumları asli görevleri yapmaya davet ediyoruz. Saygılarımızla

Bilimle, emekle, umutla ,inatla.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası