KOCAELİ İKK: HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINAN MESLEKTAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR

28.09.2016

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, Sakarya Üniversitesi’nde görev yapan TMMOB üyesi öğretim görevlileri Senem Doyduk, Serhat Ulubay ve Emre Demirtaş’ın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak 26 Eylül 2016 tarihinde Mimarlar Odası Taş Bina’da basın açıklaması yaptı.

OHAL, DEMOKRATİK YAŞAMI VE DEMOKRASİ SAVUNUCULARINI HEDEF ALMAYA DEVAM EDİYOR.

23 Eylül 2016 Günü aldığımız bilgilere göre Sakarya Üniversitesi’nde görev yapan ve TMMOB üyesi, öğretim görevlisi üç meslektaşımız; Senem Doyduk, Serhat Ulubay ve Emre Demirtaş gözaltına alınmışlardır.

Avukatlarının neyle suçlandıklarına yönelik bilgi alma ve görüşme talepleri OHAL var diye geri çevrilmektedir.

“Darbe Girişimi” gerekçesi ile gündeme getirilen ve TBMM’nin, Anayasanın ve temel insan haklarının çiğnendiği, ilan edilen OHAL ile ülkedeki tüm muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığı, yârin kime gelecek diye sorar olduğumuz günler yaşamaktayız.

Gözaltına alınan kişinin en doğal hakkı olan suçlanmayı öğrenme ve avukatı ile görüşme hakkının gasp edilmesinden derhal vazgeçilmesini diliyoruz.

Şu saate kadar savcılığa çıkarılmayan bu üç meslektaşımızın da içinde yer aldığı bu üç meslektaşımız mesleki bilgi ve birikimini yaşanılır çevrelerde daha iyi bir gelecek için katılımcı bir mimarlık anlayışı ile proje üretimlerinde yer aldığını biliyoruz.

Katılımcı ve paylaşımcı mimarlık anlayışları ile üretimlerini Mimarlar Odası çatısı altında “Dayanışmacı Mimarlık” adı altında sergilemeye hazırlık yaparken bu gözaltılar yaşanmıştır. Yaşanan bu gözaltı, bizlere gerek üniversitede, gerekse yaşadığı çevrede sergilediği toplumcu ve katılımcı düşüncenin cezalandırılmakta olduğu sorusunu akıllara getirmektedir.

Bu amaçla öncelikle son yıllarda yaşanan ve son günlerde artan oranda açıklamalara ve eylemlere de yansıyan demokratik düzen dışı adımlardan, gözaltından derhal vazgeçilmelidir.

Üyemiz ve meslektaşlarımız Senem Doyduk, Serhat Ulubay ve Emre Demirtaş’ın insan haklarına aykırı gözaltına derhal son verilmelerini diliyoruz.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu